x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Democraţii îşi asigură majoritatea în Congresul SUA

Democraţii îşi asigură majoritatea în Congresul SUA

de Mihaela Matachita    |    05 Noi 2008   •   00:00

Democraţii şi-au asigurat o majoritate confortabilă în Congresul SUA după scrutinul de marţi, în timp ce candidatul lor Barack Obama a devenit primul preşedinte cu culoare american.



Potrivit posturilor de televiziune CBS, CNN, ABC şi Fox, citate de AFP,   majorităţile democrate în Senat şi în Camera Reprezentanţilor au fost întărite semnificativ faţă de cele rezultate în urma alegerilor de la jumătatea mandatului din 2006.

Alegătorii americani s-au prezentat marţi la urne atât pentru a-şi alege preşedintele, cât şi pentru a reînnoi 35 din cei 100 de senatori şi 435 de reprezentanţi din camera inferioară a Congresului.

La Senat, democraţii au depăşit pragul de 51 de mandate după ce au luat cinci locuri de la republicani, dispunând astfel de propria majoritate. Totuşi, cu cele 54 de mandate, democraţii nu vor trece de 60 de locuri, pragul minim pentru a împiedica opoziţia să folosească metoda obstrucţiei sistematice (filibuster, în limba engleză), procedură care dă dreptul senatorilor să blocheze sau să întârzie votarea unei legi.

În Camera Reprezentanţilor, democraţii sunt pe cale să-şi consolideze majoritatea actuală de 235 de locuri, faţă de 199 cât au republicanii.

Potrivit estimărilor, democraţii ar putea câştiga 27-33 mandate, ceea ce le-ar aduce o majoritate de peste 60 la sută. Această nouă majoritate l-ar ajuta pe Barack Obama să îşi promoveze reformele, chiar dacă legislativul este independent de executiv şi Congresul se poate opune preşedintelui inclusiv în cazul când sunt de aceeaşi culoare politică.

×