x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dependenţa de internet face ravagii în Argentina

Dependenţa de internet face ravagii în Argentina

de Agerpres    |    17 Mar 2012   •   07:49
Dependenţa de internet face ravagii în Argentina

Dependenta de internet si in special de retelele de socializare face ravagii in Argentina, tara cu cel mai mare numar de utilizatori de internet din America Latina, relateaza AFP.

Numarul celor care apeleaza la consultatii pentru a-si trata dependenta de internet in centre specializate s-a dublat in 2011, ceea ce este "alarmant", declara pentru AFP Inés Valdez, psiholog la un astfel de centru.

In fruntea depedentelor se afla dependenta de droguri ilegale, urmata de cea de droguri legale (medicamente), de alcoolism, jocuri, dar cazurile de dependenta de internet au cunoscut cea mai mare crestere.

Acest nou tip de dependenta reprezinta 20 - 30% din consultatiile telefonice acordate de Reteaua de asistenta Buenos Aires.

"Se poate vorbi de dependenta de internet atunci cand folosirea acestuia are impact asupra activitatii scolare, asupra activitatilor de la serviciu sau atunci cand persoana se izoleaza, nu se mai hraneste cum trebuie, nu mai doarme suficient", adauga Inés Valdez.

Juan Carlos Mansilla, de la Centrul de studii asupra dependentelor si a sanatatii publice, subordonat Universitatii din Cordoba (centru), considera ca "internetul genereaza comportamente de risc mai ales la tineri". "Dar adictia are uneori alte cauze, ca de exemplu dificultatea de relationare cu alte persoane", adauga acesta.
Retelele de socializare Facebook si Twitter permit "construirea unei pseudo-identitati, prin idealizarea realitatii si a raporturilor cu alte persoane. Tanarul devine astfel mai vulnerabil", afirma Mansilla.

Argentinienii sunt conectati la internet 26,3 ore pe luna, peste media mondiala (23,8 ore).

Din cei 40 de milioane de argentinieni, mai multe de jumatate folosesc frecvent internetul, ceea ce reprezinta rata cea mai ridicata din America Latina, potrivit firmei de consultanta Prince and Cooke.

Doi argentinieni din trei isi exprima intentia de a-si schimba mobilul in cursul urmatoarelor sase luni: de doua ori mai mult ca in 2009, potrivit TNS Gallup.

Ponderea smart phone-urilor in totalul telefoanelor mobile este de 14% si reprezinta o crestere de 225% in 2011. in 2011, erau in Argentina 57 de milioane de mobile la o populatie de 40 de milioane de locuitori, potrivit Camerei de informatica si comunicatii.

×