x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Depopularea Transnistriei - Miniplan Marshall

Depopularea Transnistriei - Miniplan Marshall

de Ana Ilie    |    11 Oct 2005   •   00:00
Depopularea Transnistriei - Miniplan Marshall

Fostul premier moldovean Dumitru Braghis crede ca trebuie instituit un "miniplan Marshall pentru Moldova".
Un astfel de ajutor ar fi benefic atat pentru Moldova, care s-ar intari din punct de vedere economic, dar mai ales pentru cei 150.000 de cetateni moldoveni care traiesc in Transnistria, care ar fi astfel stimulati sa se mute in Basarabia.

CONFERINTA. Aceasta propunere a fost facuta ieri, la Bucuresti, in cadrul conferintei "Evolutia relatiilor dintre Europa si SUA", organizata de Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate, prezidata de Dragos Seuleanu. Chestiunea Transnistriei a fost dezbatuta pe larg de o serie de invitati de vaza, printre care s-au numarat Janusz Bugajski, director pentru proiectele din Europa Centrala si de Est, Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, Washington, Seth Cropsey, fost director al Biroului pentru Broadcasting al guvernului SUA, Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Teodor Melescanu, Dan Pavel si altii.

PUNCTE DE VEDERE. Potrivit lui Braghis, "cheia" solutionarii conflictului transnistrean nu se afla la Chisinau sau Tiraspol, ci la Washington si Bruxelles, care ar trebui sa sprijine economic si politic Moldova. Celalalt fost premier moldovean prezent la dezbateri, Mircea Druc, s-a declarat "sceptic" in privinta rezolvarii rapide a diferendului transnistrean si a apreciat ca nu va fi posibila o solutionare pana in 2008, cand au loc alegeri in Rusia.

×
Subiecte în articol: externe