x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deportat dupa 7 ani

Deportat dupa 7 ani

28 Oct 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

Un roman a trebuit sa-si lase familia pe care si-a intemeiat-o in Pennsylvania, Statele Unite, si sa se intoarca in Romania. Procesul de deportare a "ilegalului" a durat 7 ani pentru ca, spun americanii, atat a durat sa obtina din Romania documentele de calatorie ale tanarului.

Sotia in America, sotul in Romania

Un imigrant roman in Statele Unite ale Americii a fost arestat si va fi deportat dupa ce, timp de 7 ani, autoritatile americane l-au lasat sa-si intemeieze o familie. El a trebuit sa-si lase sotia si cei trei copii in SUA si sa se intoarca in Romania. Se vor putea revedea peste un deceniu.
ANA-MARIA LUCA

Disperare. Jennifer Ostafi a spus povestea ei si a sotului sau roman publicatiei americane Daily Record
Agentii serviciului de imigrare al Statelor Unite ale Americii au batut la usa pe la 7:00 dimineata. Jeniffer Ostafi le-a deschis pentru ca au spus ca fac un control de rutina al adresei sotului ei roman, Eduard Ostafi. Voiau sa stie daca, intr-adevar, Ostafi mai locuieste in Seven Valleys, Pennsylvania, cu sotia sa. Au mai cerut si dovezi. Le-a mai spus ca nimeni nu a mai cerut date despre sotul ei si ca ii este teama ca il vor aresta. "Nu, nu", a venit raspunsul. "E doar un control de rutina."

Pe la 9 si jumatate, Eduard Ostafi si-a sunat sotia. Fusese arestat la serviciu, i se pusesera catuse si fusese dus la inchisoarea din York County in vederea deportarii. Dupa ce statuse 7 ani in Statele Unite fara ca cineva sa-i dea vreun semn ca ar putea sa i se intample ceva.

CUM A INCEPUT. Jeniffer s-a casatorit cu Eduard Ostafi acum sapte ani. L-a cunoscut in casa bunicii sale. Eduard a parasit Romania cand abia devenise major si a stat cinci ani in Canada. In 1997 a trecut granita in Statele Unite, dar a fost imediat prins si inchis la York County Prison. Apoi a fost eliberat sub supraveghere. Pentru ca nu avea unde sa stea, ofiterul care il supraveghea a sunat-o pe bunica lui Jennifer, care mai gazduise imigranti fara locuinta. Pe atunci, autoritatile din statul Pennsylvania nu construisera un centru pentru imigranti. "Bunica mea avea mereu imigranti care stateau la ea. Cand am iesit intr-o zi, am vazut un barbat pe veranda. M-am prezentat si primul meu gand cand l-am vazut a fost "ma voi casatori cu el?", povesteste Jennifer publicatiei Daily Record. Si s-au casatorit, iar acum au impreuna trei fetite. Eduard s-a angajat cu norma intreaga la o fabrica in oraselul in care locuia. A fost un angajat model, a spus si patronul.

INTARZIEREA. Dupa ce a fost arestat, Jennifer a sunat toata familia. Bunica a apelat la cunostinte din serviciul pentru imigrare care ar fi putut sa-i explice situatia. "A fost eliberat acum sapte ani. Daca era sa-l deporteze, ar fi trebuit sa o faca de atunci. E o rusine ca hotararea asta nu a fost luata inainte sa se intemeieze o familie", a spus unul dintre procurorii care se ocupa de asemenea cazuri, Ron Miller. El nu este insa cel care se ocupa de cazul lui Eduard Ostafi.

"O hotarare de deportare nu are limita de timp", a spus purtatorul de cuvant al Biroului de Imigrare, Ernestine Fobbs, citat de publicatia americana. "Intarzirea a fost cauzata de greutatea cu care au fost obtinute documentele de calatorie din Romania pentru a reusi sa puna in practica ordinul de deportare din 1997. Chiar daca Ostafi s-a casatorit si a respectat legislatia, ordinul nu se schimba. Iar Biroul de Imigrare nici macar nu are obligatia sa-l anunte pe imigrant ca va fi deportat. Daca se uita la documentele pe care i le-am inmanat, ar vedea ca va avea sansa sa revina in SUA in 5-10 ani".

A PLECAT SAU NU A PLECAT? Eduard Ostafi are dreptul la trei vizite pe saptamana, iar sotia sa a incercat sa-i duca ceva bani si haine mai groase. Barbatul de 28 de ani fusese arestat la serviciu si purta doar un tricou si o pereche de pantaloni. Dar gardienii nu i-au permis sa lase bagajul. Ostafi fusese deja deportat, conform gardianului. Un alt gradian insa le-a spus ca romanul se mai afla inca in inchisoare.

Misterul a ramas si dupa ce un congresman la care apelasera femeile a sunat la inchisoare sa ceara o amanare. I s-a spus ca Ostafi fusese deja deportat. Un consilier din inchisoare insa a spus ca romanul era inca acolo.

Miercurea trecuta, Ostafi a sunat acasa la soacra sa si a spus ca e intr-un avion care il va duce in Romania. I se confiscasera permisul de conducere, cartea de identitate si avea la el doar 30 de dolari si pe cei 100 pe care sotia reusise sa ii trimita in inchisoare.

"A mers la fiecare intalnire cu Serviciul de Imigrare si naturalizare. Nu inteleg. I-au luat lui Jen sotul si cea mai mare parte a venitului familiei. E o familie pe care INS-ul a distrus-o", a spus soacra romanului.

MOTIVE

"Intarzirea a fost cauzata de greutatea cu care au fost obtinute documentele de calatorie din Romania pentru a reusi sa puna in practica ordinul de deportare din 1997. Chiar daca Ostafi s-a casatorit si a respectat legislatia, ordinul nu se schimba" - Ernestine Fobbs, purtatorul de cuvant al Biroului de Imigrare

AUTORITATILE NU S-AU GANDIT LA EFECTE

Procurorul care se ocupa de imigrati in York, Craig Trebilcock, a spus reporterilor publicatiei Daily Record ca guvernul a aplicat legea fara sa se gandeasca la efectele pe care le-ar putea avea asupra familiei Ostafi. "Cum poate aceasta situatie sa fie vazuta ca un lucru bun: sa scoti afara din tara un tata si sa-i lasi familia fara nici un sprijn? Chiar si procurorii care s-au ocupat de caz sunt discreti. La ce poate duce un asemenea lucru? Ce castiga tara din asta? Au despartit o familie."
×
Subiecte în articol: diaspora ostafi eduard eduard ostafi