x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Deputaţii spanioli au aprobat cu majoritate de voturi abdicarea Regelui Juan Carlos

Deputaţii spanioli au aprobat cu majoritate de voturi abdicarea Regelui Juan Carlos

11 Iun 2014   •   16:01
Deputaţii spanioli au aprobat cu majoritate de voturi abdicarea Regelui Juan Carlos

Deputaţii spanioli au aprobat miercuri cu majoritate de voturi abdicarea Regelui Juan Carlos, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres. Legea abdicării Regelui Juan Carlos şi care priveşte, totodată, succesiunea la tron pentru fiul acestuia, prinţul moştenitor Felipe de Asturias, a fost adoptată cu 299 de voturi pentru, 19 contra şi 23 de abţineri.

Legea va fi supusă la vot şi în Senat, în 17 iunie. Ulterior adoptării cu majoritate absolută în cele două camere, legea va fi promulgată de Regele Juan Carlos, iar noul rege Felipe al VI-lea va fi proclamat de legislativ noul şef al statului în 19 iunie.

La cererea partidului de stânga pro-republican Izquierda Unida, deputaţii au votat pe rând, în picioare şi cu voce tare, după ce au respins cele cinci amendamente privind organizarea unui referendum cu privire la viitorul monarhiei.

Membrii Partidului Popular, de dreapta, la putere în Spania, şi cei ai Partidului Socialist au votat textul cu o majoritate covârşitoare, după ce şeful guvernului, Mariano Rajoy, a declarat că 'monarhia este cel mai bun simbol al unităţii statului'.

Liderul opoziţiei socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba, a cerut la rândul său votarea textului, exprimându-şi 'loialitatea' faţă de Constituţia din 1978, care, după dictatura lui Franco, a pus bazele Spaniei democratice, 'deschizând calea către pace şi coabitare'.

În pofida acestei majorităţi covârşitoare, în hemiciclu s-au făcut auzite şi voci disonante, în special din partea Izquierda Unida sau a separatiştilor republicani catalani ai ERC, care au respins textul, în timp ce alţii s-au abţinut, între care şi naţionalişti conservatori catalani ai CiU şi basci ai PNV.

În acest peisaj complex, cei care cer organizarea unui referendum pentru a decide cine va fi şeful statului, un preşedinte sau un rege, nu pun neapărat în cauză monarhia, asociată în Spania unei noi ere democratice după dictatura lui Franco, aşa cum reiese dintr-un sondaj publicat duminică de cotidianul de centru-stânga El Pais.

O proporţie de 62% din respondenţi au afirmat că doresc un referendum. Dar, dacă ar trebui să se pronunţe, 49% au declarat că ar alege monarhia cu Felipe de Asturias drept rege, faţă de 36% care s-ar pronunţa pentru republică.

×