x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe DEŞI RESPECTAŢI DE ROMÂNI / Basarabenii se duc tot spre Rusia

DEŞI RESPECTAŢI DE ROMÂNI / Basarabenii se duc tot spre Rusia

de Vitalie Calugareanu    |    17 Dec 2008   •   00:00

Basarabenii cred că cetăţenii români îi respectă cel mai mult, dar tind spre o relaţie bună cu Federaţia Rusă. 68% dintre ei vor ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene, dar majoritatea ar vota duminică pentru Partidul Comuniştilor şi împotriva NATO. Această confuzie transpare din rezultatele unui sondaj lansat la Chişinău.



Studiul sociologic "Vox Populi" lansat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova scoate în evidenţă mai multe tendinţe contradictorii, dar specifice societăţii moldoveneşti multietnice. Pe de-o parte, majoritatea celor intervievaţi au declarat că sunt nemulţumiţi de nivelul lor de trai şi că Republica Moldova merge într-o direcţie greşită, iar pe de altă parte, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor, de guvernământ, ar acumula cele mai multe voturi – 21%... În scădere totuşi faţă de rezultatele sondajelor precedente.

Ancheta sociologică mai arată că în parlamentul de la Chişinău care va rezulta din alegerile de anul viitor vor mai accede, în afară de Partidul Comuniştilor, trei formaţiuni politice de orientare democrată: Alianţa Moldova Noastră (partid centrist), cu 9% din voturi, Partidul Liberal Democrat, cu 8%, şi Partidul Liberal, cu 7%. Aceasta în condiţiile în care cota indecişilor este de 38%.

Pentru prima dată, potrivit acestui sondaj, liderul comunist Vladimir Voronin cedează prima poziţie în topul simpatiilor electorale în favoarea preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, care tot comunist este, iar presa de la Chişinău îl vede pe acesta ca pe un posibil succesor al lui Voronin. Pe poziţia a doua se situează primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al PL.

În pofida relaţiilor bune cu Rusia, moldovenii vor în UE, fapt pentru care ar vota 68%, dar nu acceptă categoric ideea aderării la NATO. "Dacă s-ar desfăşura un referendum privind integrarea în UE, rezultatul ar fi pozitiv, pentru că cetăţenii Republicii Moldova asociază UE cu bunăstarea, cu salarii mai mari. Din păcate, mai predomină logica războiului rece, NATO fiind asociată cu o structură militaro-politică", a subliniat doctorul conferenţiar Victor Juc.

Comparativ cu Barometrul de Opinie Publică, lansat în octombrie la Chişinău, sondajul "Vox populi" prezintă date statistice diferite. Acesta oferă cote de popularitate mult mai mici pentru Partidul Comuniştilor, creditat în Barometrul de Opinie Publică cu 47% din voturi.

×
Subiecte în articol: externe