x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Detenţia unui american acuzat de spionaj a fost prelungită de Rusia cu două luni

Detenţia unui american acuzat de spionaj a fost prelungită de Rusia cu două luni

24 Oct 2019   •   20:50
Detenţia unui american acuzat de spionaj a fost prelungită de Rusia cu două luni

Detenţia provizorie a cetăţeanului americano-britanic Paul Whelan, arestat la finalul lui decembrie în Rusia, sub acuzaţia de spionaj, a fost prelungită joi cu două luni, până pe 29 decembrie, a transmis AFP.

„Deciziile judiciare sunt luate mereu în favoarea Parchetului şi a FSB”, a acuzat Whelan, în cadrul şedinţei de judecată de la tribunalul Lefortovo din Moscova.

El a solicitat numirea unui nou judecător în măsură să analizeze cazul său „într-un mod mai obiectiv”, dar cererea sa a fost respinsă.

Paul Whelan, care suferă de o hernie, s-a plâns la şedinţa de joi de rele tratamente în arest, relatând că a fost „încătuşat, ţinut la pământ de un gardian, ameninţat cu o armă de un altul şi agresat”.

El s-a arătat convins că Rusia doreşte să-l folosească într-un eventual schimb de prizonieri.

David, fratele lui Paul Whelan, suspectează de asemenea Moscova că vrea să pregătească un asemenea schimb, dar, între timp, problemele de sănătate ale acestuia s-ar putea agrava.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că hernia sa se agravează”, a declarat miercuri, pentru AFP, David Whelan, adăugând că Paul „are nevoie de operaţie”.

Fostul militar a fost arestat pe 28 decembrie 2018, la Moscova, într-un context deja complicat de acest tip de cazuri între Rusia şi Occident. Serviciile de securitate ruse (FSB) susţin că l-au reţinut pe Whelan „în timp ce comitea un act de spionaj”, ceea ce acesta dezminte. Paul Whelan riscă o pedeapsă ce ar putea ajunge până la 20 de ani de închisoare.

În februarie, avocatul său afirmase că lui Whelan, care deţine de asemenea naţionalităţile irlandeză şi canadiană, i-a fost înscenat totul de către o cunoştinţă, care i-a dat un stick USB, ce conţinea ceea ce el credea că sunt fotografii realizate în compania acesteia, în timpul unei şederi anterioare în Rusia

AGERPRES

×
Subiecte în articol: american acuzat de spionaj Rusia fsb