x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezastrul, un castig pentru diplomatia SUA

Dezastrul, un castig pentru diplomatia SUA

19 Ian 2005   •   00:00

EXTERNE
AUDIERI - Noul secretar american de stat a facut prima gafa Prima faza a audierilor noului secretar de stat american, Condoleezza Rice, a durat aproximativ 10 ore, timp in care aceasta a refuzat sa recunoasca greselile comise in mandatul predecesorului sau, Collin Powell.
RADU CROITORU

MARATON. Condoleeza Rice a fost audiata 11 ore de senatorii din Comisia de Politica Externa
Noul secretar de stat american, Condoleezza Rice, a facut prima gafa chiar pe parcursul audierilor din Senat, unde si-a prezentat prioritatile mandatului. Ea a vorbit despre o politica externa in care va prima diplomatia, in care partenerii din NATO si din Uniunea Europeana vor fi ascultati, dar care va continua sa lupte impotriva tiraniilor din intreaga lume. Condoleezza Rice le-a spus senatorilor ca dezastrul din Asia ar putea fi "un prilej excelent" pentru a castiga din nou increderea lumii, afirmatie care a starnit comentarii aprinse in randul membrilor comisiei.

TIMPUL DIPLOMATIEI. "Irakul ramane o provocare pentru Statele Unite", a spus Rice, care a recunoscut importanta primelor alegeri libere din aceasta tara, dar a refuzat sa avanseze o data precisa la care cei 150.000 de soldati americani vor putea sa se intoarca acasa.

"A venit timpul diplomatiei. Relatiile noastre cu lumea intreaga vor trebui consolidate pe baza dialogului, si nu a monologului. America va fi alaturi de popoarele oprimate de pe oricare continent", au fost ideile pe care a insistat noul secretar de stat, pe parcursul audierilor din cadrul Comisiei de Politica Externa a Senatului.

NOUA "AXA A RAULUI". Condoleezza Rice a denuntat tirania din Cuba, Birmania, Coreea de Nord, Iran, Belarus si Zimbabwe, o formula care reaminteste de "Axa Raului" a presedintelui Bush, cuprinzand Iranul, Coreea de Nord si Irakul.

O alta preocupare a SUA ramane pacea din Orientul Mijlociu, iar Condoleezza Rice a insistat pe momentul extrem de favorabil al alegerii lui Mahmoud Abbas in fruntea Autoritatii palestiniene.

Pe parcursul audierilor, Condoleezza Rice a criticat pasii spre democratie ai presedintelui rus, Vladimir Putin, adaugand, pe de alta parte, ca Washingtonul este gata sa construiasca o relatie speciala cu autoritatile chineze.

Ea a pledat pentru gasirea unei solutii internationale pentru oprirea programelor nucleare ale Iranului si Coreei de Nord, reafirmand ca America ar putea implica Natiunile Unite in rezolvarea acestei probleme.

De asemenea, Siria a fost pusa in garda pentru sprijinul pe care administratia americana crede ca il acorda radicalilor anti israelieni si insurectiei irakiene.
×
Subiecte în articol: externe condoleezza rice rice