x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvaluiri cutremurătoare făcute de Greenpeace. Acordul comercial SUA-UE (TTIP), ocolește protecția consumatorilor

Dezvaluiri cutremurătoare făcute de Greenpeace. Acordul comercial SUA-UE (TTIP), ocolește protecția consumatorilor

02 Mai 2016   •   18:10
Dezvaluiri cutremurătoare făcute de Greenpeace. Acordul comercial SUA-UE (TTIP), ocolește protecția consumatorilor

Un important acord comercial între SUA şi Uniunea Europeană ar trebui anulat, a apreciat luni organizaţia de protecţie a mediului Greenpeace, după ce a publicat o serie de documente confidenţiale care dovedesc eforturile SUA de a ocoli protecţia de care beneficiază consumatorii din Uniunea Europeană, informează DPA.

Într-o conferinţă de presă organizată după ce a publicat câteva sute de pagini de documente privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), experţii Greenpeace au prezentat în detaliu modul în care SUA presează UE să cumpere mai multe din produsele sale agricole.

Negocierile privind TTIP se poartă în spatele uşilor închise "cu intenţia de a crea un berbec de asalt care să elimine şi cele mai solide prevederi privind protecţia mediului înconjurător şi a consumatorilor", a declarat Juergen Knirsch, expert pe probleme de comerţ la Greenpeace. Potrivit acestuia, Comisia Europeană, care conduce echipa de negociatori a UE, ar trebui să recunoască faptul că nu a informat în mod adecvat publicul în legătură cu termenii acordului şi de asemenea că ar trebui să apese pe "butonul de restart" deoarece actuala formă a acordului nu mai poate fi salvată.

Potrivit Greenpeace, TTIP ar duce la eliminarea acelor prevederi din protecţia consumatorilor care blochează organismele modificate genetic şi carnea tratată cu hormoni prin înlăturarea principiului preventiv al UE care impune o prudenţă în reglementare atunci când există îndoieli ştiinţifice cu privire la adecvarea unui produs pentru consumul uman.

Documentele mai arată că autorităţile de la Washington au ameninţat UE că vor bloca eforturile destinate facilitării exporturilor de autoturisme europene dacă, în schimb, Europa nu acceptă să permită vânzarea mai multor produse agricole americane.

De la debutul discuţiilor privind TTIP, activiştii de mediu au cerut dezvăluirea tuturor documentelor din acest dosar, însă oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului au subliniat importanţa secretului negocierilor pentru a se ajunge la cel mai bun acord posibil.

După finalizare, TTIP ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, care va acoperi aproximativ 800 de milioane de persoane. Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a guvernelor statelor membre din UE.

TTIP este un acord comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ce se prefigurează a deveni cel mai mare acord regional de comerţ liber din istorie. Prima rundă de negocieri a avut loc în iulie 2013, având ca scop înlăturarea obstacolelor comerciale dintre cele două pieţe prin reducerea barierelor tarifare şi non-tarifare, respectiv uniformizarea reglementărilor de natură tehnică şi standardelor dintr-o gamă largă de sectoare economice. AGERPRES

×
Subiecte în articol: acord comercial SUA UE