x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dezvăluiri în presa israeliană. Cum a fost omorât savantul iranian care pregătea bomba nucleară

Dezvăluiri în presa israeliană. Cum a fost omorât savantul iranian care pregătea bomba nucleară

11 Feb 2021   •   12:16
Dezvăluiri în presa israeliană. Cum a fost omorât savantul iranian care pregătea bomba nucleară

Savantul iranian, Mohsen Fakhrizadeh, asasinat în noiembrie 2020 lângă Teheran, a fost omorât de Mossad, arată publicația The Jewish Chronicle, citată de Reuters.

Circa 20 de agenți israelieni și iranieni au provocat o ambuscadă împotriva acestuia, după ce în prealabil a fost supravegheat timp de 8 luni. Fakhrizadeh a murit la spital, după ce a fost împușcat în mașina sa. Mossad ar fi instalat arma automată pe o camionetă Nissan și a fost operată de la distanță de agenți. Aceasta avea o tonă și a fost introdusă clandestin pe bucăți. Greutatea sa era atât de mare pentru că includea o bombă care a distrus dovezile atentatului.

Ministrul iarnian de Externe, Javad Zarif, a acuzat, la vremea respectivă, Israelul, care însă a refuzat să comenteze atentatul. Și acum, în urma dezvăluirilor din presă, autoritățile de la Tel Aviv își mențin poziția. 

Mohsen Fakhrizadeh avea 59 de ani și era suspectat de mult timp  că ar fi șeful unui program secret de înarmare nucleară a Iranului. Acesta a fost oprit, oficial, în 2003, dar Teheranul l-ar fi reluat, deși a negat mereu acest lucru. 

Ancheta dezvăluie acum că Iranul ar fi estimat că are nevoie de 6 ani pentru înlocuirea omului de știință, iar perioada necesară pentru realizarea unei bombe nucleare s-a prelungit de la 3 luni, la 2 ani.

Publicația prezizează că doar Israelul ar fi pregătit atacul, fără ajutorul Statelor Unite, deși oficiali americani ar fi fost informați înainte.


 

×
Subiecte în articol: teheran nuclear Mohsen Fakhrizadeh