x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Din dictator, gradinar

Din dictator, gradinar

27 Iul 2004   •   00:00

Scrie poezii, mananca briose si se ocupa cu gradinaritul. Asa arata o zi din viata fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, aflat intr-un loc de detentie secret, in asteptarea procesului.

ANCA ALDEA

Fostul presedinte irakian, capturat in decembrie 2003 la Tikrit de fortele americane, isi petrece timpul, in inchisoare, in compania creionului, a Coranului si a catorva briose si prajituri americane, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Face sport in fiecare zi, caci medicii i-au spus ca trebuie sa se mentina in forma. S-au ingrijorat cand au observat ca Saddam incepuse sa ia proportii, dupa ce isi impusese o cura de slabire drastica, in urma careia a reusit sa piarda cinci kilograme. A suferit si o infectie la prostata. Si, de atunci, a fost pus pe regim. Alimentar si fizic. Starea lui de sanatate este satisfacatoare, dar urmeaza un tratament pentru hipertensiune.

BROCCOLI SI BRIOSE. Acum se hraneste cu trei mese pe zi, satioase si pline de vitamine.

Micul dejun, in pachetele pe care scrie, in engleza, "Hrana gata de consum", nu depaseste 1.300 de calorii. La pranz si seara are mancare calda: orez, cartofi, broccoli cu peste, carne de vita sau de pui. La desert prefera un fel de briose americane si alte prajituri pufoase.

De multe ori primeste insa portocale, mere, pere sau prune. Sunt mai sanatoase.

In fiecare zi, in cele trei ore de plimbare, el ingrijeste o gradinita in care, singur cu mana lui, a plantat cateva tufe.

PALMIERUL. Aici, in micuta oaza verde, Saddam a aranjat mai multe pietricele albe, ca un colacel, in jurul unui palmier nu foarte inalt.

"Grija lui pentru mediu este ironica, caci Saddam a reprezentat un pericol pentru ecosistem, dupa ce a secat mlastinile din sudul tarii", sustine ministrul irakian pentru Drepturile Omului, Bakhtiar Amin, care l-a vizitat recent pe Saddam.

CURAT

Desi are o repulsie fata de medici, refuzand recent sa-si faca un test de cancer, Saddam este constient ca o curatenie impecabila este una dintre conditiile vitale ale unei vieti prelungite. Si are o igiena de invidiat. Poate face dus ori de cate ori crede de cuviinta si se poate barbieri sau tunde cand vrea. Saddam merge la baie imbracat lejer si incaltat cu o pereche de sandale de plastic. Nu-si uita niciodata trusa de cosmetice. Fostul dictator de la Bagdad cere mereu rezerve de sapun, pasta de dinti, sampon si deodorant.

PREFERA CORANUL

"Gazdele" lui Saddam de la inchisoare i-au oferit o celula de trei pe patru metri, cu pereti albi si aer conditionat. Unde sta singur. Nu are contacte cu ceilalti detinuti. Nici acces la presa nu are. Televizorul si ziarele sunt un tabu pentru fostul presedinte. In schimb, are 145 de carti puse la dispozitie de Crucea Rosie Internationala. Saddam s-a aratat interesat mai degraba de Coran, cartea de capatai a musulmanilor. Si n-a uitat nici de pasiunea pentru scris. Inainte de invazia americana, fostul presedinte devenise cunoscut lumii pentru "maiestria penitei". A tiparit mai multe romane in proza. Acum, in inchisoare, unde are mai mult timp liber si-a regasit o veche vocatie: poezia. El scrie de zor versuri pe diverse teme. Una dintre poezii i-a dedicat-o presedintelui american, George W. Bush, sustine ministrul irakian pentru Drepturile Omului, care este insa dezamagit ca nu a avut timp sa o citeasca.
×
Subiecte în articol: externe saddam