Fostul director al CIA, Michael Morell, afirma ca agentia lui nu a observat semnele unui ingerinte decat cand era deja prea tarziu.
Michael Morell este unul dintre marii profesionisti ai serviciilor de informatii americane care au decis sa mearga impotriva lui Donald Trump, scrie publicatia Politico. Trei decenii a lucrat la CIA, urcand pe scara ierarhica de la angajat de rand la directorul institutiei. O functie pe care a indeplinit-o in doua randuri. A demisionat sub mandatul presedintelui Barack Obama. In vara anului 2016, el a incalcat traditia, sustinand-o pe Hillary Clinton in lupta ei impotriva lui Trump. De atunci, nu conteneste sa traga semnale de alarma.
Intr-un amplu interviu acordat Politico, Morell spune, printre multe altele, ca, dupa atentele de la 11 septembrie, majoritatea resurselor serviciilor speciale americane au fost directionate spre lupta impotriva terorismului. CIA s-a intors la un regim de lucru semi-militar, in care nu mai activase din timpul celui de-al doilea Razboi mondial. In aceste conditii, trebuie sa alegeti. "Iar cand faci astfel de optiuni, intotdeauna exista un risc ridicat".
Intrebat daca facand acea alegere, "Statele Unite au subestimt, practic, Rusia si capacitatea ei de redresare sub Vladimir Putin", Morell a raspuns: "Cred ca da. Si mai cred ca, la inceputul presedintiei lui Putin si mai tarziu, cand presedinte a fost Dmitri Medvedev, iar Putin era premier, Rusia nu era asa ca astazi. Colaboram cu ei intr-un regim mult mai normal, si am in vedere atat SUA, cat si Europa. Dar cand Putin a revenit la Kremlin pentru a doua oara, comportamentul lui s-a schimbat, semanand tot mai mult cu Rusia din perioada razboiului rece: a inceput sa provoace SUA in numeroase colturi ale lumii, facand tot posibilul pentru a ne impiedica sa ne atingem telul. Facand tot posibilul pentru a ne slabi", a spus fostul director al CIA.
In ceea ce priveste ancheta cunoscuta sub numele de Russagate si care vizeaza amestecul Rusiei in prezidentialele americane din 2016 si eventualele intelegeri dintre oamenii lui Trump si Moscova, Morell s-a aratat destul de sceptic. "Dupa parerea mea, daca ar fi fost ceva, s-ar fi aflat pana acum.Cred ca Bob Mueller (procuror special care se ocupa de caz, nr.) ar fi gasit ceva, iar informatia cu siguranta ar fi ajuns la presa. De aceea presupun ca, in realitate, staful electoral al lui Donald Trump nu a comis infractiuni contactandu-i pe rusi. Adica infractiuni care sa antreneze o urmarire penala".
Pe de alta parte, "nu m-ar mira daca se va stabili ca au existat oameni care au avut, intr-un fel sau altul, legatura cu campania electorala a lui Trump si care, intr-adevar, au incalcat legea in relatiile lor cu rusii. Si nu pot sa nu-l mentionez aici pe Paul Manafort. In opinia mea, un om necinstit. Este imposbil sa lucrezi atata timp cu guvernul ucrainean si sa nu te lovesti de ofiterii spionajului rus. Nu m-as mira daca se vor gasi oameni care vor fi acuzati pentru astfel de fapte. Iar Manafort ar ptuea fi unul dintre ei. Dar asta nu inseamna ca ar fi existat un complot intre intreg staful electoral si Rusia", a adaugat fostul director al CIA.