x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Din palatul prezidenţial în cuşcă precum un animal. Democraţia în Egipt începe cu "dresura" lui Hosni Mubarak

Din palatul prezidenţial în cuşcă precum un animal. Democraţia în Egipt începe cu "dresura" lui Hosni Mubarak

de Sînziana Stancu    |    03 Aug 2011   •   21:00
Din palatul prezidenţial în cuşcă precum un animal. Democraţia în Egipt începe cu "dresura" lui Hosni Mubarak

Fostul presedinte egiptean, generalul Hosni Mubarak, a fost adus ieri pentru prima oara in fata instantei de judecata din Cairo, fiind acuzat de coruptie si ca a ordonat uciderea demonstrantilor din Piata Tahrir, din Cairo, in timpul revoltelor populare care s-au inscris in valul de miscari pentru "schimbare", supranumit "pri­ma­vara araba" si declansat in Tunisia, in ultimele zile ale lunii decembrie, extinzandu-se apoi in alte tari arabe.

Mubarak este primul lider arab alungat de la putere de propriul sau popor si judecat tot de acesta, comenta ieri de la proces, dar din afara salii de judecata, corespondentul televizi­u­nii arabe Al Jazeera, Sherine Tadros. Sala a fost pregatita in sediul Acade­mi­ei de Politie din capitala egipteana, din motive de securitate, la fata locului fiind mobilizat un dispozitiv de se­curitate de aproximativ 3.000 de oa­meni. Al Jazeera si alte televiziuni, precum si o serie intreaga de pu­bli­ca­tii nu au avut acces in sala de judecata. Numai zece mass-media straine au fost acreditate pentru a transmite in direct informatii din sala de judecata.

"Da, sunt aici", a raspuns Mu­ba­rak fara ezitare, ridicand si mana, cand judecatorul i-a cerut sa se identi­fi­ce. "Neg categoric toate acuzatiile care mi s-au adus", a intervenit din nou, la fel de ferm, fostul presedinte egiptean dupa ce i s-au citit capetele de acuzare. Generalul alungat de la pu­tere, care a suferit un soc si s-a im­bol­navit de inima fiind internat la un spi­tal din statiunea Sharm-el-Sheikh, de la Marea Rosie, a fost adus ieri la ju­decata ca la circ: intins pe spate pe o targa mobila, in stanga si in dreapta insotit de fiii lui Gamal si Alaa, acu­zati si ei de coruptie.

Toti trei erau im­bracati in camasi albe de detinuti si au fost adusi intr-o cusca de fier, in sala de judecata, dupa cum au aratat imginile transmise in direct de la proces de catre televiziunea de stat egip­tea­na. Aproximativ 600 de persoane venisera la Academia de Politie sa il vada pe Mubarak. Putini dintre ei au intrat in cladire, majoritatea ur­ma­rind procesul in direct, afara, in fata cladirii, pe un ecran mare fixat in peretele exterior.

"Mubarak parea foarte vigilent", a comentat in continuare Tadros, precizand ca fostul presedinte, care a aparut ieri pentru prima oara in public dupa alungarea sa de la putere, in 11 februarie, "si-a vopsit parul negru, asa cum il stim de obicei. Sta culcat pe un pat, dar cred ca e o surpriza pentru toata lumea – avand in vedere informatiile despre deteriora­rea starii lui de sanatate fizica si psi­hica – cum arata si cat de lucid pare".

Tadros a mai spus ca judecatorul Ahmed Refaat, o "personalitate foarte autoritara in sistemul judiciar egiptean, foarte corecta si nelegata de vechiul regim", s-a straduit "sa impiedice incingerea spiritelor in sala si sa pastreze aparenta autoritatii". Urmatorul termen de judecata a fostului presedinte a fost stabilit la data de 15 august. Cei doi fii ai sai au negat, de asemenea, acuzatiile ce li s-au adus, iar ei se vor prezenta din nou in fata instantei tot in data de 15 august.
Multimea de-afara era fascinata de dezbaterile din sala, cum nu s-au mai vazut vreodata in Egipt sau in vreo alta tara araba. "Sunt incantata sa-i vad pe toti trei intr-o cusca. Simt ca abia acum sufletul fiului meu incepe sa se odihneasca in pace, iar sangele lui se raceste", a declarat pentru corespondentul BBC mama unui baiat ucis in timpul revoltelor din Cairo. Peste 800 de oameni au fost ucisi si 6.000 au fost raniti in cele 18 zile de proteste ce au dus la rasturnarea dictatorii fostului presedinte egiptean. Mubarac risca o pedeapsa de 15 ani inchisoare sau pedeapsa cu moartea daca va fi gasit vinovat de toate acuzatiile ce i s-au adus.

Pe nomenclaturisti ii asteapta si moartea
In afara de Mubarak si cei doi fii ai sai, mai multi demnitari ai fostului regim al presedintelui Mubarak sunt judecati pentru coruptie, crime si abuzuri comise in perioada cat s-au aflat la putere, incluzand-o si pe cea a revoltelor populare. Procesul acestora a continuat dupa ce prima infatisare a lui Murak si a fiilor lui s-a terminat. Astfel, Habib el-Adly, fostul ministru de Intene egiptean, precum si sase responsabili din fosta politie sunt acuzati de "conspiratie" la omor si la tentativa de
omor a manifestantilor in timpul protestelor populare. Ei risca o pedeapsa de minimum 15 ani de inchisoare, iar in cel mai rau caz, chiar pedeapsa cu moartea. Un alt apropiat al lui Mubarak, unul dintre oamenii sai de mare incredere, Hussein Salem, a fost acuzat in contumacie de coruptie. Salem este un om de afaceri milionar, care l-ar fi ajutat si ar fi fost ajutat la randul sau de fostul presedinte egiptean sa faca afaceri profitabile, dar ilegale. Salem, despre care nu se stie unde este, risca o pedeapsa intre 5 si 15 ani de inchisoare.

×
Subiecte în articol: hosni mubarak proces mubarak