x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dineu cu vedete, legume şi rochii lungi

Dineu cu vedete, legume şi rochii lungi

de Mihaela Matachita    |    26 Noi 2009   •   00:00
Dineu cu vedete, legume şi rochii lungi
Sursa foto: Paul J. Richards/Afp

Primul dineu oficial organizat de preşedintele SUA, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, la Casa Albă a produs multă agitaţie la Washington, presa relatând despre "o listă spectaculoasă de invitaţi, artişti celebri, un meniu vegetarian cu legume din grădina prezidenţială şi o ţinută strălucitoare a Primei Doamne".

Cuplul prezidenţial american a dorit ca primul dineu oficial oferit după instalarea la Casa Albă să fie grandios. Pentru cei circa 400 de invitaţi la manifestarea organizată în onoarea premierului indian, Manmohan Singh, un cort uriaş a fost instalat pe peluza sudică a Casei Albe, deoarece sala pentru dineuri oficiale are o capacitate de cel mult 140 de persoane. După cum declara Anita McBride, fosta intendentă adjunctă a Casei Albe în mandatul preşedintelui George W. Bush, citată de AFP, "acest dineu va deveni un punct de referinţă pentru viitoarele dineuri".

Ea a adăugat că Barack Obama a avut ocazia de a-şi pune amprenta asupra tradiţiei de la Casa Albă, aceea de a-i primi cu mare pompă pe înalţii oficiali străini. AFP precizează că predecesorul lui Obama, George W. Bush, a organizat doar şase dineuri oficiale în opt ani de mandat, în timp ce fostul preşedinte Bill Clinton, 29. Acesta din urmă a organizat, în anul 2000, un dineu spectaculos pentru premierul indian de atunci, Atal Bihari Vajpayee, la care au participat 700 de persoane.

Pe lista invitaţilor, publicată cu puţin timp înaintea dineului de marţi seară, au figurat secretarul de stat Hillary Clinton, secretarul Trezoreriei Timothy Geithner şi omologul său de la Energie, laureatul premiului Nobel pentru fizică Steven Chu, primarul New York-ului, miliardarul Michael Bloomberg, cineastul Steven Spielberg şi jurnalistul CNN de origine indiană Sanjay Gupta.

UN REGAL
Nu a lipsit muzica, programul constând într-un amestec de stiluri americane şi indiene. Au susţinut recitaluri cântăreaţa Jennifer Hudson, jazzmanul Kurt Elling, compozitorul indian de muzică de film A.R. Rahman, creatorul coloanei sonore a filmului "Slumdog Millionaire", recompensat cu opt premii Oscar în 2009.

Tânărului "chef" (maestru bucătar) Marcus Samuelson, de la restaurantul newyorkez Aquavit, specializat în bucătăria scandinavă, i s-a încredinţat marea răspundere a meniului. "Star în plină ascensiune în arta culinară", după cum îl prezintă presa, Samuelson, născut în Etiopia, crescut în Suedia şi instruit în Franţa, la şcoala celebrului Georges Blanc din Lyon, a alcătuit un meniu vegetarian, pe gustul premierului indian şi al soţiei acestuia, Gursharan Kaur. S-au servit salată de vinete, legume din grădina de zarzavaturi de la Casa Albă, dar şi curry de crevete, însoţite de vinuri Sauvignon Blanc şi Riesling de origine americană. Perele din tarta de fructe au fost umplute cu miere din stupii administraţiei prezidenţiale.

GLAMOUR
Prima Doamnă a Americii a purtat o elegantă rochie lungă, fără bretele, creaţie a designerului indiano-american Naeem Khan. Deşi se ştie că îşi asumă riscul unor toalete controversate, Michelle Obama a ales acum o rochie clasică de culoare aurie, un şal uşor, a optat pentru minimum de machiaj şi o coafură sobră, întregul ansamblu fiind feminin şi sofisticat. Totuşi, ea nu şi-a trădat "stilul", optând pentru "zdrăngănele" lucitoare şi masive la urechi şi pe braţul stâng.

 

Google îşi cere scuze pentru portretul rasist
Motorul de căutare pe internet Google şi-a cerut scuze pentru portretul caricaturizat rasist al Primei Doamne a SUA, postând pe site un mesaj în acest sens. Imaginea devenise prima în topul căutărilor de fotografii cu Michelle Obama. Cine a căutat "Michelle Obama", ieri dimineaţă, pe "Google Images" a dat de o fotografie contrafăcută în care soţia preşedintelui american apărea cu faţă de maimuţă. Pe lângă scuze, Google a plasat deasupra imaginii respective şi un avertisment: "Offensive Search Results" (rezultat de căutare ofensator), dar nu a eliminat imaginea. Casa Albă a refuzat să facă orice comentarii asupra acestui subiect.

×
Subiecte în articol: externe