x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost diplomat american condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Cubei

Fost diplomat american condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Cubei

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2024   •   20:40
Fost diplomat american condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Cubei

Un fost diplomat american a fost condamnat la 15 ani de închisoare, după ce a recunoscut că a acționat ca agent al Cubei în ceea ce Departamentul de Justiție a numit una dintre cele mai ample și mai îndelungate infiltrări în guvernul american, relatează Reuters.

Victor Manuel Rocha, care a ocupat funcția de ambasador al SUA în Bolivia din 2000 până în 2002, a pledat vinovat la două acuzații, inclusiv aceea de a acționa ca agent străin ilegal. El a fost acuzat inițial în decembrie.

Rocha, în vârstă de 73 de ani, a sprijinit în secret Partidul Comunist cubanez aflat la putere și a ajutat la colectarea de informații împotriva Washingtonului timp de peste patru decenii, inclusiv în timpul unei cariere de 20 de ani în cadrul Departamentului de Stat, potrivit procurorilor americani.

„Pledoaria de astăzi pune capăt la mai mult de patru decenii de trădare și înșelăciune din partea domnului Rocha”, a declarat David Newman, un înalt oficial de securitate națională din cadrul Departamentului de Justiție al SUA, în timpul unei conferințe de presă la Miami. „În cea mai mare parte a vieții sale, domnul Rocha a trăit într-o minciună”.

Rocha a recunoscut că a lucrat timp de decenii pentru Cuba și s-a lăudat cu capacitatea sa de a evita detectarea într-o serie de întâlniri în 2022 și 2023 cu un agent FBI sub acoperire care s-a dat drept reprezentant al serviciului de informații externe al Cubei, potrivit unei plângeri penale depuse la tribunalul federal din Miami.

„Ceea ce am făcut... este enorm. Mai mult decât o mare lovitură”, i-a spus Rocha agentului sub acoperire, potrivit plângerii.

Avocatul lui Rocha nu a răspuns solicitării de comentarii transmise de Reuters. Rocha a fost de acord să pledeze vinovat ca parte a unui acord cu procurorii federali care îi cere să divulge detalii despre interacțiunile sale cu serviciile secrete cubaneze. Dar oficialii americani au declarat că este posibil să nu cunoască niciodată întreaga amploare a cooperării lui Rocha cu Havana. Potrivit procurorilor, Rocha a căutat poziții care i-ar fi permis să aibă acces la informații sensibile și să influențeze politica externă a Statelor Unite.

Rocha a lucrat pentru Departamentul de Stat din 1981 până în 2002, inclusiv ca membru al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe între 1994 și 1995, potrivit documentelor judiciare.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: diplomat închisoare spionaj