x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomați occidentali, împiedicați să intre în locuința văduvei fostului disident chinez Liu Xiaobo

Diplomați occidentali, împiedicați să intre în locuința văduvei fostului disident chinez Liu Xiaobo

13 Mai 2018   •   11:00
Diplomați occidentali, împiedicați să intre în locuința văduvei fostului disident chinez Liu Xiaobo

Cinci diplomaţi occidentali, printre care un german şi un francez, au fost împiedicaţi să intre în locuinţa văduvei fostului disident chinez Liu Xiaobo, menţinută de facto în reşedinţă supravegheată, au anunţat duminică surse diplomatice, informează AFP. 

Diplomaţii, reprezentând cinci ambasade occidentale, au încercat vineri dimineaţa să ajungă la domiciliul din Beijing al poetei Liu Xia, văduva laureatului Premiului Nobel pentru Pace pentru 2010. 

Acesta din urmă a decedat anul trecut în urma unui cancer, în condiţiile în care continua să se afle în detenţie pentru "subversiune". Liu Xia a fost ulterior menţinută de facto în reşedinţă supravegheată, chiar dacă nu a fost niciodată obiectul unor urmăriri sau a unei condamnări. 

Unii diplomaţi au fost blocaţi de gardieni la intrarea în complexul rezidenţial unde locuieşte Liu, alţii chiar lângă blocul ei, au precizat sursele. 

Liu Xia, de facto în arest la domiciliu după ce Liu Xiaobo a obţinut Premiul Nobel, este oficial "liberă", repetă autorităţile chineze. 

Rara tentativă a ambasadelor occidentale survine la câteva zile după informaţii îngrijorătoare despre starea psihologică a lui Liu Xia, 57 de ani. Unul dintre apropiaţii săi, scriitorul Liao Yiwu, în exil în Germania, a informat că poeta i s-a confesat în timpul unei convorbiri telefonice că este gata "să-şi pună capăt zilelor", autorităţile interzicându-i să părăsească ţara. 

Ambasada Germaniei la Beijing a încercat la începutul lui aprilie să organizeze transferul doamnei Liu spre Berlin, însă operaţiunea a eşuat, a explicat Liao. 

Într-un interviu acordat recent cotidianului din Hong Kog, South China Morning Post, ambasadorul Germaniei la Beijing, Michael Clauss, a dat asigurări că Germania este gata să o primească pe văduva disidentului, a cărei eliberare este cerută de SUA şi UE. 

La Paris, Ministerul Afacerilor Externe a amintit că a cerut de mai multe ori autorităţilor chineze să asigure "libertatea de mişcare pentru Liu Xia, precum şi pentru familia ei". 

În decembrie, Liao Yiwu s-a declarat deja îngrijorat în legătură cu starea psihologică a poetei Liu Xia, declarând că aceasta ia "multe medicamente pentru a-şi ţine sub control depresia". 

Soţul ei, Liu Xiaobo, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru "subversiune", regimul reproşându-i mai ales că a participat la elaborarea unui manifest, Carta 08, în care se cer alegeri libere.

AGERPRES

×