x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Medvedev: Lukaşenko face afirmaţii iresponsabile

Dmitri Medvedev: Lukaşenko face afirmaţii iresponsabile

03 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a calificat ca "inadmisibile" afirmaţiile omologului său belarus Aleksandr Lukaşenko, un aliat de lungă durată al Moscovei, care a ameninţat recent cu depărtarea de Rusia şi cu apropierea de alţi parteneri, cu aluzie la Uniunea Europeană.



"Este inadmisibil din punct de vedere al eticii diplomatice şi sperăm că partenerii noştri cei mai apropiaţi vor adopta aceeaşi atitudine. Noi nu ne-am permis şi nu ne vom permite niciodată să facem remarci personale faţă de liderii altor ţări, chiar dacă noi avem lucruri de spus în privinţa eficienţei măsurilor lor economice şi a motivelor pentru care ei ne cer ajutorul", a afirmat preşedintele rus în cadrul unei reuniuni consacrate problemelor economice desfăşurată la reşedinţa Gorki din vestul capitalei ruse, potrivit AFP.


Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vinerea trecută că ţara sa nu mai trebuie "să se încline" în faţa Rusiei şi că trebuie "să îşi caute norocul" în altă parte. "Dacă nu merge cu Rusia, nu trebuie să suferim şi să ne înclinăm" şi nici "să ne văicărim şi să plângem. Trebuie căutat norocul în altă parte a lumii", a afirmat liderul de la Minsk.

Cu o zi înainte, joi, ministrul rus al finanţelor Aleksei Kudrin a refuzat, cu ocazia unei vizite la Minsk a premierului rus Vladimir Putin, să dea garanţii în privinţa acordării unui credit de 500 de milioane de dolari cerut de Belarus, avertizând asupra incapacităţii de plată a acestei foste republici sovietice, începând cu sfârşitul anului 2009.

Belarusul, aflat într-o situaţie economică dificilă, a cerut de mai multe ori credite din partea Rusiei. Potrivit presei ruse, Moscova a propus Minskului acordarea creditului în ruble, dar preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a refuzat propunerea rusă, insistând ca suma să fie vărsată în dolari.

×
Subiecte în articol: externe