x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Peskov: Rusia nu este interesată de oprirea livrărilor de gaze către Europa

Dmitri Peskov: Rusia nu este interesată de oprirea livrărilor de gaze către Europa

25 Iul 2022   •   16:14
Dmitri Peskov: Rusia nu este interesată de oprirea livrărilor de gaze către Europa
Sursa foto: Hepta

Rusia nu va opri livrările de gaze naturale către UE și garantează securitatea energetică a Europei, potrivit afirmațiilor purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.

"Rusia nu este interesată de oprirea livrărilor de gaze către Europa", a precizat oficialul rus, ca urmare a declarațiilor unor oficiali UE în acest sens. 

Totodată, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin spune că Rusia este un furnizor "responsabil" de gaze, contrar a ceea ce se spune la Washinghton și Bruxelles. 

"Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei. Dacă Europa continuă însă pe calea adoptării de restricţii şi sancţiuni fără sens, ceea ce o afectează pe ea însăşi, situaţia va fi diferită", a explicat Peskov, care a insistat că "Rusia nu este interesată de asta."

Gazprom a reluat pe 21 iulie furnizarea de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1, la circa 40% din capacitate, la fel ca la începutul lunii iunie, după o perioadă de 10 zile de mentenanță. 

"În condiţiile în care lipsesc 60% din livrările de gaze şi a instabilităţii politice, nu avem motive să fim liniştiţi", a spus Klaus Mueller, şeful Autorităţii germane de reglementare a reţelelor. Executivul german a acuzat Rusia că "nu este un partener de încredere" după reluarea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1 și susține propunerea Comisiei Europene de reducerea cu 15% a consumului de gaze, în pofida faptului că alte țări comunitare se opun.

Dmitri Pesov a susținut însă că afirmaţiile liderilor germani "contrastează cu realitatea şi cu istoria livrărilor", precizînd că şi în "cele mai dificile momente" partea rusă a continuat să îşi îndeplinească angajamentele referitor la livrările de gaze.
 

×
Subiecte în articol: Dmitri Peskov gaze Rusia ue