x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doctorii din Romania, in slujba americanilor

Doctorii din Romania, in slujba americanilor

30 Sep 2004   •   00:00

ROMANII IN LUME

In SUA, medicii romanii merg sa lucreze in zonele refuzate de specialistii americani. Munca in zone izolate si rezervatii de indieni le poate aduce romanilor statutul de rezident permanent al SUA. In multe zone mai izolate din Statele Unite ale Americii, oamenii nu au parte de asistenta medicala necesara. In locurile unde medicii americani nu lucreaza, romanii isi cladesc cariere de succes.
COSTIN ANGHEL

Mai multi medici romani au ales calea Americii pentru a-si cladi o viata sigura si o cariera de succes. Intrarea in progamul "Conrad-30" initiat de americani a insemnat o viata mai buna atat pentru doctorii romani, precum sotii Mircea si Corina Rachita si Rasvan Gosman, cat si pentru ceilalti medici straini, de diferite nationalitati, care au intrat in program.

CONRAD-30. Acest program a fost initiat de Kent Conrad, senator din Dakota de North. Potrivit noii legislatii, medicii straini care au urmat minimum un an cursuri postuniversitare in SUA pot sa lucreze pe teritoriul american. Fiecare stat are dreptul de a avea propriile criterii dupa care sa selecteze medicii straini care vor sa lucreze pe teritoriul respectivului stat. De asemenea, fiecare stat primeste anual 30 de locuri pentru doctorii din program. Locurile acordate medicilor straini sunt in special cele pe care doctorii americani refuza sa le ocupe, din regiuni izolate, slab populate, rezervatii ale indienilor sau in zonele populate neuniform. Cei care au ales sa intre in acest program pot deveni, dupa trei ani de munca, rezidenti permanenti ai SUA. Alaturi de romani, in program mai sunt medici din Vietnam, Mexic, India, Liban si Siria. Zona in care lucreaza romanii este Roseburg, Oregon.

PRIMUL VENIT. Pentru a fi siguri de succesul demersului lor, autoritatiile din Roseburg au unit Clinica Roseburg cu Centrul Medical Mercy (Mila). Interviurile pentru ocuparea posturilor vacante erau... usoare si lungi, cam de o saptamana. Prezentarea zonei, a scolilor si a oamenilor din institutii, rugaciuni si vizite la biserica faceau toate parte din interviu. Pentru medicii interesati de natura se organizau chiar si sedinte de pescuit si excursii la Crater Lake. Demersurile autoritatilor au dat roade. Primul venit a fost doctorul Rasvan Gosman, un roman de 36 de ani. A venit in Roseburg in 2001. Alaturi de el au mai sosit si sotii Rachita, precum si alti doctori de diferite nationalitati. Rasvan Gosman a ramas surprins de ce a gasit aici. "Oregon seamana mult cu Romania", a spus el. Gosman este unul dintre cei mai respectati medici, din cei zece ce au ajuns la Roseburg. Rezidenta si-a facut-o la un spital afiliat la Yale, una din cele mai mari si cunoscute universitati americane. Romanul a urmat de asemenea si un curs de terapie intensiva, la prestigioasa "Mayo Clinic", si un alt curs in domeniul pneumologiei, la un alt spital afiliat Yale. Gosman este de trei ani la Roseburg, lucreaza ca medic specialist de "terapie intensiva". Modul in care angajatii spitalului si ai clinicii din Roseburg lucreaza impreuna incurajeaza specializarea doctorilor, in special in geriatrie si medicina interna, pentru populatia in varsta a comunitatii.

IN FAMILIE. Doctorul Mircea Rachita este unul dintre cei doi medici romani angajati in Roseburg. De programul Conrad-30 a aflat citind unul dintre ziarele de specialitate din America. Inainte sa ajunga in Ohio, Rachita a locuit la New York, din 1998 se mutase acolo. Sotia sa, Corina, este si ea medic. Amandoi au aplicat pentru intrarea in program. Daca nu ar fi reusit, ar fi trebuit sa se intoarca in Romania, pentru ca aveau viza de tipul J-1. Aveau trei ani de specializare in domeniul medicinei interne si unul de studii in geriatrie, pe taram american. Nu doreau sa se intoarca acasa. Plecasera din tara pentru a-si croi un viitor mai bun pe "taramul fagaduintei", America. "Am venit aici pentru a putea sa-mi desfasor munca asa cum trebuie si cu aparate performante", afirma Rachita. Acum viata sa s-a complicat si mai tare, dar intr-un mod placut. Este tata. Din ianuarie, Mircea este tatal unei fetite: Andreea. "Este greu, dar vreau sa-i asigur fiicei un viitor si o viata lipsita de griji", spune Rachita.

Omul considera ca Roseburg este un loc bun pentru a-si creste fetita. Cand Andreea va fi mai mare, vrea sa o aduca in Romania, sa-i arate originile neamului ei. Munca sa nu este una fara folos. Inainte de venirea sa, precum si a celorlalti medici straini, oamenii din Roseburg, o comunitate de 20.480 de oameni, trebuia sa astepte saptamani, poate chiar luni, pentru a putea fi vazuti de un medic. Pacientii fie foloseau Serviciul de Urgenta Roseburg, fie mergeau 70 de kilometri pana la Eugene.

DOCTORII DIN LUME

"La inceput nu-mi venea sa cred, ma intrebam ce caut aici", spune doctorul Jorge Santibanez. El este originar din Mexic. Duce dorul comunitatii de acasa, totusi caldura locuitorilor din Roseburg ii alina dorul de casa. S-a obisnuit aici, ii place. Sotia sa este de asemenea medic. Au ales Roseburgul in dauna Texasului, au un baiat minor, vor sa-l creasca in siguranta.

Din India vine doctorul Ajay Tripuraneni. Are 28 de ani, este cel mai tanar doctor venit in Roseburg. Pentru el tranzitia spre comunitate a fost putin mai grea. A studiat medicina in SUA si s-a casatorit cu o colega de clasa. Ar fi vrut sa traiasca in India, dar din salariile de medici rezidenti nu ar fi putut sa traiasca decent. El lucreaza la Roseburg, sotia sa insa este rezidenta la Spitalul "Good Samaritan" din Portland. Au un baiat in varsta de un an, in India, aflat in grija parintilor.
×
Subiecte în articol: diaspora medici roseburg