x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi ani de război: rușii nu și-au atins obiectivele militare, ucrainenii sunt în defensivă

Doi ani de război: rușii nu și-au atins obiectivele militare, ucrainenii sunt în defensivă

de Redacția Jurnalul    |    24 Feb 2024   •   09:00
Doi ani de război: rușii nu și-au atins obiectivele militare, ucrainenii sunt în defensivă
Sursa foto: Hepta

Rușii nu și-au atins obiectivele militare deși se împlinesc doi ani de război în Ucraina. De asemenea, nici ucrainenii nu au reușit să elibereze teritoriile cucerite de ruși și în prezent par să fie în defensivă. Ei depind de ajutorul internațional care devine din ce în ce mai greu de obținut.

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022. Atunci, rușii au invadat țara vecină, iar liderii Rusiei au anunțat că este o „operațiunea militară specială" care urmărește „demilitarizarea" și „denazificarea" Ucrainei. Războiul care trebuia să țină câteva zile sau săptămâni s-a prelungit și s-a soldat cu zeci de mii de morți în ambele tabere.

Conflictul din Ucraina a început în 2014 când Rusia a anexat Crimeea, iar separatiștii susținuți de Rusia au reușit să controleze o parte din regiunea Donbas din sud-estul țării. Apoi, în 2021, rușii au început să transporte armament și trupe în apropiere de granița cu Ucraina, deși au dezmințit în mod repetat că intenționează să atace țara vecină. Invazia a început în dimineața zilei de 24 februarie. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială" pentru „demilitarizarea" și „denazificarea" Ucrainei în timp ce militarii ruși declanșau primele atacuri aeriene și la sol.

Invazia a început din nordul Ucrainei, militarii ruși venind de pe teritoriul Belarus, dar și din est și sud-est. Principala țintă a fost capitala Kiev, dar rușii au fost opriți pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război. După retragere, rușii și-au concentrat eforturile în estul și sudul Ucrainei reușind să cucerească mai multe teritorii, inclusiv orașele Herson (luna martie) și Mariupol (luna mai). La Mariupol, 500 de soldați ucraineni și aproximativ 1.000 de civili ucraineni au rezistat eroic în buncărele oțelăriei Azovstal unui asediu care a ținut mai multe săptămâni.

Până la jumătatea anului 2022, liniile frontului nu s-au mai schimbat radical. Ucrainenii au reușit să se mobilizeze și, cu ajutorul armelor primite de la aliații occidentali, au oprit atacurile rusești. Bătălii grele s-au dat în Donețk și Luhansk, dar și la Zaporojia unde rușii au reușit să ocupe centrala nucleară. Incidentul a provocat o criză internațională deoarece o avarie la reactorul nuclear ar putea provoca un dezastru planetar.

În toamna anului 2022, ucrainenii au declanșat o contraofensivă suprinzătoare în sud reușind să elibereze numeroase teritorii. Momentul cel mai important a fost în luna noiembrie atunci când armata ucraineană a intrat în orașul Herson. Ulterior, rușii au declanșat numeroase atacuri aeriene care au vizat, în special, unitățile energetice ale Ucrainei. În urma loviturilor cu rachete și drone rusești au murit numeroși ucraineni și au fost avariate mii de clădiri civile.

În anul 2023 luptele grele s-au dat în estul și în sud-estul țării. Totul s-a transformat într-un război de uzură în care părțile nu au reușit să obțină victorii importante. Zaporojia este locul de unde Kievul a încercat să lanseze o contraofensiva în vara anului 2023. Operațiunea nu a avut rezultatele așteptate de ucraineni. De asemenea, lupte sângeroase s-au dat în orașele Soledar și Bakhmut din estul țării. Orașele care au doar valoare simbolică, nu și tactică, au fost distruse și ambele tabere au suferit pierderi grele.

La împlinirea a doi ani de la declanșarea războiului, luptele cele mai grele se dau în special în estul Ucrainei. Deși în Orientul Mijlociu s-a declanșat o nouă criză cu impact în toată lumea, Ucraina este ajutată în continuare de comunitatea internațională cu arme, muniție și echipamente performante. Recent, liderii UE au aprobat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Probleme legate de furnizarea ajutorului sunt în SUA acolo unde republicanii au blocat acordarea de noi fonduri.

În prezent, Rusia adună un număr mare de trupe lângă Zaporojia, în sudul Ucrainei. Se pare că este vorba despre aproximativ 50.000 de militari, susțin surse rusești și ucrainene. În paralel, rușii forțează liniile ucrainene de pe frontul de est și recent au reușit să ocupe mare parte din orașul Avdiivka din regiunea Donețk. Ei au ca obiectiv cucerirea întregii regiunii pe care o consideră ca fiind a Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina război