x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi foşti suspecţi de terorism din Suedia povestesc cum au fost torturaţi de agenţi CIA

Doi foşti suspecţi de terorism din Suedia povestesc cum au fost torturaţi de agenţi CIA

de Mediafax    |    06 Oct 2011   •   09:14

Doi fosti suspecti de terorism acuza serviciile secrete suedeze ca i-au predat agentilor CIA, fiind mutati in centre de detentie din Egipt, unde au fost torturati cateva luni, informeaza site-ul ziarului The Local.

"De mult timp voiam ca lumea, in special poporul suedez, sa cunoasca adevarul", a declarat unul dintre fostii suspecti, Mohammed Al Zery.

Ahmed Agiza si Mohammed Al Zery sustin ca au fost predati de serviciile secrete suedeze (SAPO) agentilor CIA, pe aeroportul din Bromma. Ei au fost urcati intr-un avion in care erau sapte agenti CIA si doi membri ai serviciilor secrete egiptene, fiind informati ca vor fi deportati.

Unui ofiter SAPO i s-a spus ca nu mai avea loc in avion. In schimb, a fost luat un agent de politie suedez si un interpret, a precizat barbatul.

Ahmed Agiza si Mohammed Al Zery sustin ca au fost agresati de mai multe ori in timpul transportului, iar dupa ce au ajuns in Egipt au fost tinuti in celule izolate timp de cateva luni.

Cei doi suspecti de terorism afirma ca au avut cagule pe fete pe toata durata detentiei, fiind interogati in fiecare noapte. Al Zery a explicat ca a fost agatat de tavan de picioare si batut in mod sistematic.

Socurile electrice pareau sa fie ceva normal. "Cu ochii acoperiti, ma dezbracam, eram legat de maini si de picioare si asezat pe o saltea umeda. Si atunci incepea...", explica Al Zery, precizand ca anchetatorii aveau un dispozitiv care controla intensitatea socurilor electrice.

×