x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dominique Strauss-Kahn în Serbia, unde va fi consilier al Guvernului

Dominique Strauss-Kahn în Serbia, unde va fi consilier al Guvernului

de Istvan Deak    |    17 Sep 2013   •   17:40
Dominique Strauss-Kahn în Serbia, unde va fi consilier al Guvernului

Fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a sosit marţi în Serbia, unde îşi va prelua obligaţiile de consilier pe probleme economice al Guvernului de la Belgrad. Fostul şef al FMI a avut deja întrevederi cu prim-vicepremierul Aleksandr Vucic, cu ministrul Economiei Saşa Radulovic şi cu ministrul Finanţelor Lazar Krstic, informează agenţia Itar-Tass.

Se va strădui să ajute poporul sârb

În cadrul unei conferinţe de presă comune, susţinute la finalul negocierilor, Strauss-Kahn a declarat că se va strădui să ajute poporul sârb să depăşească problemele existente. “Desigur, nu va fi simplu: economia mondială este în criză. Economia sârbă s-a lovit şi ea de probleme serioase, însă acestea pot fi depăşite şi, dacă se vor depune eforturi susţinute, succesul va putea fi atins”, a subliniat Dominique Strauss-Kahn.

Nu are “bagheta magică”
Fostul director al FMI a subliniat că nu are o baghetă magică, pentru a putea corecta imediat starea de lucruri în domeniul economic, dar şi-a exprimat convingerea că rezultatele activităţii noului Guvern de la Belgrad vor fi în curând sesizabile. “Voi da sfaturi, iar de luarea deciziilor şi transpunerea lor în practică se va ocupa Cabinetul de miniştri”, a declarat Strauss-Kahn.

Unul dintre cei mai buni specialişti
La rândul său, Vucic a menţionat că Dominique Strauss-Kahn este unul dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniul financiar, iar Guvernul sârb apreciază foarte mult acceptul său de a deveni consilier. “În viitorul apropiat, vom stabili planul de acţiuni pe termen scurt, mediu şi lung şi vom începe să-l transpunem în viaţă, pentru ca Serbia să iasă din criză”, a spus oficialul sârb. Potrivit lui Vucic, fostul director al FMI nu se va afla mereu în Serbia, însă consultările cu el vor avea loc periodic.
“Au fost pregătite trei pachete de măsuri, legate de datorie, de deficitul bugetar şi de politica fiscală, la realizarea cărora vor conlucra două echipe: una - la Belgrad şi cealaltă - la Paris”, a conchis Vucic.

Experienţă bogată
Înainte de a prelua conducerea FMI, în perioada 2007-2011, Dominique Strauss-Kahn a câştigat o mare experienţă în fruntea unor ministere-cheie. În diferiţi ani, el a condus ministerele Industriei, Economiei şi Finanţelor. Strauss-Kahn a fost ales de trei ori deputat al Adunării Naţionale şi a condus Comisia de finanţe a Parlamentului francez.
În iulie, Dominique Strauss-Kahn a fost numit în Consiliul de supervizare al Russia Regional Development Bank, deţinută de Rosneft, cel mai mare producător mondial de petrol, relatează RIA Novosti şi Bloomberg. Russian Regional Development Bank deţinea active de 83 miliarde de ruble (2,5 miliarde de dolari) la începutul acestui an.

Mărire şi decădere
După numirea în funcţia de director general al FMI, Strauss-Kahn a devenit una dintre cele mai populare personalităţi nu doar în Franţa, ci şi în lume. Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa lui 2012, sondajele de opinie arătau că popularitatea lui Dominique Strauss-Kahn era mult mai mare decât a lui Nicolas Sarkozy. La 14 mai 2011, Dominique Strauss-Kahn a fost arestat sub acuzaţia că ar fi încercat să o agreseze sexual pe camerista Nafissatou Diallo într-un hotel Sofitel din oraşul american New York. Scandalul a însemnat scoaterea automată a lui Strauss-Kahn din cursa prezidenţială. La 18 mai el şi-a depus demisia din funcţia de şef al FMI, după care a fost eliberat din închisoare şi plasat sub arest la domiciliu, după plata unei cauţiuni în valoare de 1 milion de dolari.
După o anumită perioadă, anchetatorii au descoperit neconcordanţe în mărturiile lui Nafissatou Diallo, iar dosarul penal împotriva lui Dominique Strauss-Kahn a fost închis. Ulterior, părţile au ajuns la un acord şi pe marginea plângerii penale înaintate de Nafissatou Diallo.
Dominique Strauss-Kahn se confruntă cu "acuzaţii de proxenetism în formă agravată" în Franţa.
Învinuirile din Franţa se referă la o presupusă reţea de prostituţie într-un hotel, dacă Strauss-Kahn ştia că petrecea cu prostituate şi ai cui bani au fost folosiţi pentru a le plăti. Avocaţii săi au afirmat că Strauss-Kahn a participat la reuniuni "libertine", dar nu ştia că unele femei erau plătite pentru acestea.
Ultima dintre aceste serate la care a participat a avut loc la Washington, înaintea arestării sale la hotelul Sofitel din New York, care a declanşat scandalul cunoscut la nivel mondial.


×
Subiecte în articol: dominique strauss kahn