Milioane de oameni au manifestat în weekend, în Statele Unite și în întreaga lume, împotriva președintelui american, Donald Trump. Iritat de protestele globale la adresa sa, precum și de estimările mass-media asupra numărului de persoane care au participat la ceremonia depunerii jurământului, Trump a găsit un țap ispășitor: presa americană. Aceasta, spune el, face tot ce poate pentru a-i distruge imaginea.
Peste două milioane de persoane, în cea mai mare parte femei care purtau pălării roz, au participat sâmbătă, pe întreg teritoriul SUA, la „Marșul femeilor”, protest organizat contra noului locatar al Casei Albe și pentru apărarea unor drepturi civice. Mai mult de un milion de oameni, susțin organizatorii, au ieșit pe străzile capitalei, Washington D.C., 500.000 în Los Angeles, iar alți 400.000 în New York, au precizat, la rândul lor, autoritățile locale citate de AFP și BBC. Alte sute de mii de persoane au ieșit în zeci de orașe americane, între care Chicago, Dallas, San Francisco, St Louis, Denver și Boston. Deși demonstranții au cerut, în principal, respectarea drepturilor femeilor, - în special menținerea avorturilor, accesul la contracepție și apărarea planning-ului familial-, despre care activiștii susțin că sunt puse în mare pericol de noua administrație de la Washington, protestele s-au extins rapid asupra altor subiecte explozive care divizează societatea americană, cum ar fi toleranța fața de minorități, accesul imigranților și protejarea mediului. „Trump trebuie să plece” și „Noi suntem votul popular” au fost principalele sloganuri strigate de manifestanții pașnici din Wshington D.C., care au blocat timp de mai multe ore zona din jurul reședinței prezidențiale. La demonstrație, una dintre cele mai mari din istoria capitalei americane, au participat numeroase personalități ale vieții artistice și culturale din SUA. Peste 600 de marșuri similare au fost organizate concomitent în întreaga lumea, cea mai numeroasă participare înregistrându-se, sâmbătă, la Londra, unde s-au adunat aproximativ 100.000 de oameni. Foarte mulți manifestanți purtau pălării roz cu urechi de pisică, devenite simbolul opoziției față de Trump, după difuzarea unei înregistrări video din 2005, în care miliardarul era surprins făcând comentarii obscene despre femei.
Noul lider își pune presa în cap
De abia instalat la Casa Albă, Trump a atacat presa americană, continuându-și războiul personal cu mass-media, început încă din timpul campaniei electorale. Reporterii se numără „printre cele mai necinstite ființe umane de pe planetă”, a spus Trump, citat de BBC, acuzând cu vehemență presa că a mințit atunci când a estimat numărul celor care au asistat la depunerea jurământului de către el, vineri, la Washington. „Păreau un milion și jumătate de oameni până la Washington Monument”, a afirmat Trump, dublat de purtătorul său de cuvânt, Sean Spicer, care a catalogat evenimentul drept „cea mai mare mulțime văzută vreodată la o învestitură”. Imaginile difuzate vineri de televiziunile americane arătau însă, în mod clar, că mulțimea nu ajungea până la Washington Monument, iar numărul oamenilor era cu mult mai mic decât cel anunțat de Trump, fiind mai puțin de jumătate din numărul celor prezenți la învestirea lui Barack Obama, în 2009, atunci când s-au adunat 1,8 milioane de persoane. Și în 2013, la inaugurarea celui de-al doilea mandat, Obama a avut de partea sa un milion de oameni.
„Presa se întreabă ce anume va fi mai neplăcut în noua administrație: mesagerul sau mesajul?” - BBC despre Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al lui Trump
Citește pe Antena3.roBBC: Finalul jocului în Ucraina. Cum s-ar putea încheia războiul în 2025