x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump nu va participa la ceremonia de învestire a lui Joseph Biden

Donald Trump nu va participa la ceremonia de învestire a lui Joseph Biden

08 Ian 2021   •   21:02
Donald Trump nu va participa la ceremonia de învestire a lui Joseph Biden

Preşedintele în funcţie al SUA, Donald Trump, a anunţat, vineri, că nu va participa la ceremonia de învestire a succesorului său, Joseph Biden, dar va permite transferul ordonat al puterii.

"Tuturor celor care au întrebat, nu voi merge la ceremonia de învestire a preşedintelui, pe 20 ianuarie", a declarat Donald Trump, prin Twitter.

Vicepreşedintele în funcţie, Mike Pence, ar urma să participa la ceremonie, dar deocamdată nu a luat o decizie. "Vicepreşedintele Pence şi a Doua Doamnă a SUA urmează să ia o decizie asupra participării", a anunţat un purtător de cuvânt, Devin Malley, conform agenţiei Associated Press.

Donald Trump a denunţat fraude electorale în scrutinul prezidenţial, dar, pe fondul criticilor privind violenţele asupra sediului Congresului, a dat asigurări că va permite transferul ordonat al puterii. "Congresul a validat rezultatul. O nouă Administraţie va fi instalată pe 20 ianuarie. Atenţia mea se concentrează de acum înainte pe asigurarea unei tranziţii facile a puterii, în mod ordonat şi fără dificultăţi. Este momentul vindecării şi reconcilierii", a transmis Donald Trump, condamnând violenţele de la Capitoliu.

Totuşi, Donald Trump le-a mulţumit susţinătorilor şi a subliniat că va continua activitatea politică. "Să fiu preşedintele vostru a fost onoarea vieţii mele. Tuturor susţinătorilor mei extraordinari, ştiu că sunteţi dezamăgiţi, dar vreau să ştiţi că această călătorie incredibilă a noastră este abia la început", a declarat Donald Trump.

"Cei 75 de milioane de mari patrioţi americani care au votat pentru mine, pentru America pe Primul Loc şi pentru a face America din Nou Măreaţă, vor avea o voce uriaşă şi îndelungată în viitor. Nu vor fi trataţi cu lipsă de respect, nu vor fi trataţi incorect în niciun fel, formă ori mod", a subliniat Donald Trump.

Anterior, Donald Trump declarase, printr-un comunicat difuzat de Dan Scavino, membru al echipei de comunicare de la Casa Albă: "Deşi sunt în dezacord total cu rezultatul scrutinului prezidenţial, iar datele îmi confirmă poziţia, totuşi va exista o tranziţie ordonată a puterii pe 20 ianuarie. Eu am spus mereu că vom continua lupta pentru a ne asigura că sunt numărate voturile exprimate legal. Deşi acesta este sfârşitul celui mai impresionant prim mandat prezidenţial din istorie, este doar începutul luptei noastre de a face America din nouă măreaţă!".

Cinci persoane, inclusiv un agent de poliţie, au murit, iar alte zeci au fost rănite în cursul violenţelor produse în sediul Congresului SUA. Zeci de protestatari au fost reţinuţi.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Donald Trump