x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După cinci ani de captivitate, Hamas l-a eliberat pe Gilad Shalit

După cinci ani de captivitate, Hamas l-a eliberat pe Gilad Shalit

18 Oct 2011   •   07:22
După cinci ani de captivitate, Hamas l-a eliberat pe Gilad Shalit

Soldatul franco-israelian Gilad Shalit, prizonier in Fasia Gaza de aproape 2.000 de zile, a fost pus in libertate astazi in schimbul eliberarii a 1.000 de detinuti palestinieni, in urma unui acord intre Israel si miscarea islamista palestiniana Hamas, relateaza AFP.

UPDATE 12:14 - Gilad Shalit a ajuns in Israel, potrivit Canalului 2 al televiziunii israeliene. Potrivit unui purtator de cuvant al armatei, Gilad Shalit, in varsta de 25 de ani, a ajuns spre sfarsitul diminetii in Israel.

"Shalit a fost predat partii egiptene dar nu va fi predat partii israeliene decat dupa sosirea tuturor prizonierilor palestinieni" in Egipt, a declarat aceasta sursa sub acoperirea anonimatului. Transferul soldatului in Egipt a avut loc in jurul orei 06:15 GMT (09:15 ora Romaniei).



Shalit, simbolul loialismului Israelului fata de militarii sai

Sergentul Gilad Shalit, in varsta de 25 de ani si detinut de cinci ani in Gaza, a devenit simbolul unui test de loialitate al Israelului fata de soldatii sai capturati, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Un tanchist cu figura de copil, aflat in mainile miscarii islamiste palestiniene Hamas, Gilad Shalit, care are si nationalitate franceza, a fost capturat la 25 iunie 2006 in cadrul unei operatiuni desfasurate de un comando palestinian impotriva unui post militar in sudul Israelului, la frontiera cu Fasia Gaza. Doi dintre colegii lui au fost ucisi, iar un al treilea a fost grav ranit.

Atacul a fost revendicat de trei grupari armate palestiniene, intre care brigazile Ezzedine Al-Qassam, aripa armata a Hamas.

De atunci, portretul militarului cu alura de adolescent sters si timid, a aparut de nenumarate ori pe prima pagina a ziarelor israeliene. Banderole, drapele, autocolante cu imaginea sa sunt peste tot in Israel, devenind o adevarata cauza nationala.

Soldatii au inscris chiar numele lui pe buletinele de vot la ultimele alegeri legislative din februarie, pentru a cere intensificarea eforturilor Guvernului pentru eliberarea lui.

Singurele imagini din detentie ale sergentului Shalit au fost date publicitatii in octombrie 2009, cand Israelul a acceptat eliberarea a 20 de prizonieri palestinieni in schimbul unei inregistrari video care dovedea ca este in viata.

In acest film de doua minute si 40 de secunde, difuzat de televiziunea israeliana, tanchistul apare intr-o forma buna, ras proaspat si cu parul scurt, dar pare slabit si cu ochii incercanati.

El a vorbit atunci despre "visul sau de a fi eliberat".

De la inceputul detentiei, soldatul a transmis in Israel si alte mesaje care au demonstrat ca este in viata, in iunie 2007, in februarie 2008, apoi in aprilie si iunie acest an.

In prima sa scrisoare, trimisa la trei luni dupa ce a fost capturat, el le scria parintilor sai: "Va spun shalom (pace). Starea mea de sanatate se degradeaza din zi in zi, in special pe plan moral, ceea ce ma face depresiv".

"Astept ca acest cosmar insuportabil sa inceteze si sa fiu eliberat din aceasta celula in care sunt detinut in stare de izolare dupa ce voi implini 20 de ani, cand sper ca voi sarbatori cu voi", continua el.

Parintii sai, Noam si Aviva, si-au multiplicat demersurile in intreaga lume si au obtinut o interventie a Parisului.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a scris in iunie o scrisoare tanarului soldat israelian pentru a-l asigura ca "Franta nu il va abandona". Gilad Shalit este, de altfel, mai cunoscut in Hexagon decat oriunde altundeva. El a fost numit cetatean de onoare al orasului Paris.

Nascut la Nahariya, o statiune balneara situata la nord de Israel in 1986, el a crescut de la varsta de doi ani la Mizpe Hila, un sat din Galileea Superioara.

Sportiv, el este un bun jucator de baschet si un fan al ciclismului, in special al Turului Frantei, pe care il urmarea in mod regulat la televizor. El a facut studii de stiinta. Inainte de a fi capturat, Gilad isi ajuta parintii la administrarea casei lor de oaspeti din Mizpe Hila.

Gilad Shalit a fost promovat la gradul de sergent dupa ce a fost capturat.

×