x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După SUA și Franţa se ia de Teheran. Iranul, tot mai izolat

După SUA și Franţa se ia de Teheran. Iranul, tot mai izolat

23 Apr 2020   •   23:10
După SUA și Franţa se ia de Teheran. Iranul, tot mai izolat

Administraţia Emmanuel Macron a condamnat ferm, joi, lansarea de către Iran a unei rachete care a transportat un satelit militar, Parisul denunţând încălcarea unei rezoluţii a Naţiunilor Unite, informează cotidianul Le Figaro.

"Din cauza apropierii tehnologiilor folosite pentru lansările spaţiale şi testele balistice, această operaţiune se adaugă progreselor preocupante ale Iranului în programul de rachete balistice", anunţă Ministerul francez de Externe.

"Rolul jucat în această lansare de forţele aerospaţiale ale Gardienilor Revoluţiei, entitate sancţionată de Uniunea Europeană, confirmă legătura strânsă între cele două programe", precizează Quai d'Orsay.

Reamintind că programul balistic iranian reprezintă o "sursă majoră de preocupare pentru securitatea regională şi internaţională", Franţa îndeamnă Iranul "să înceteze imediat orice activitate asociată dezvoltării de rachete balistice concepute pentru a transporta ogive nucleare, inclusiv lansatoare spaţiale, şi să respecte obligaţiile asumate prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU".

Iranul va trebui să ofere explicaţii pentru lansarea de către Gardienii Revoluţiei, o "organizaţie teroristă", a unei rachete care a transportat un satelit militar, a afirmat miercuri secretarul de Stat american, Mike Pompeo, acuzând regimul de la Teheran de încălcarea rezoluţiilor ONU. "Cred că Iranul trebuie tras la răspundere pentru ce a făcut. Este o tentativă de lansare a unui satelit de către o organizaţie militară pe care Statele Unite au desemnat-o organizaţie teroristă", a declarat Mike Pompeo.

"Iranienii au afirmat permanent că programele de sateliţi sunt separate de orice aspect militar, subliniind că sunt programe pur comerciale. Lansarea de astăzi demonstrează că noi aveam dreptate să denunţăm programele ascunse", a continuat secretarul de Stat american, acuzând Administraţia de la Teheran de încălcarea rezoluţiilor Naţiunilor Unite.

Iranul a anunţat miercuri lansarea cu succes a primului satelit militar. Comandantul Gardienilor Revoluţiei a salutat lansarea cu succes a satelitului militar "Noor". Satelitul a fost lansat cu o rachetă Ghased, fiind plasată pe orbită la altitudinea de 425 de kilometri.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran