Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de munca pentru romani, potrivit anuntului facut de Jose Blanco, ministru al Dezvoltarii si purtator de cuvant al Guvernului de la Madrid, intr-o conferinta de presa care a avut loc la finalul sedintei Executivului.
Potrivit ziarului "La Vanguardia", decizia Cabinetului are ca scop conexarea fluxului de muncitori care vin pe teritoriul spaniol cu necesitatile pietei muncii. In plus, masura are ca scop contracararea dezvoltarii economiei subterane.
Blanco a precizat, insa, ca cererea nu va avea efect asupra muncitorilor romani care sunt deja inclusi pe piata muncii din Spania. El a dat asigurari ca decizia Guvernului spaniol nu contravine regulilor privind libera circulatie a persoanelor pe teritoriul UE, noteaza "La Vanguardia".
In principiu, Spania nu poate sa introduca restrictii temporare impotriva muncitorilor romani, a declarat, vineri, David Boubil, purtator de cuvant al Comisiei Europene. "Sunt inca zvonuri si speculatii, CE nu a primit nicio cerere oficiala in acest sens din partea Spaniei. Depinde de autoritatile spaniole sa ne trimita o notificare cu intentiile lor. Daca vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania si-a liberalizat piata muncii si in acest context, in principiu, nu poate introduce acum noi restrictii temporare impotriva muncitorilor din Romania", a spus Boubil, referindu-se la intentia anuntata de autoritatile de la Madrid de a introduce restrictii pe piata muncii pentru romani.
El a adaugat ca, totusi, in cazuri exceptionale, daca unul din statele membre nu a luat masuri la nivel national pentru a garanta libertatea de circulatie, poate cere CE permisiunea de a impune restrictii daca demonstreaza ca "exista probleme serioase" de natura sa justifice aceasta masura.
Romanii din Spania sunt cea mai numeroasa comunitate de straini stabilita pe teritoriul acestei tari, fiind formata din 861.584 de persoane, care au o medie de varsta de 32,1 ani, cei mai multi preferand sa locuiasca in regiunea Madrid.