x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe E sigur. E Obama

E sigur. E Obama

de Marina Constantinoiu    |    05 Iun 2008   •   00:00
E sigur. E Obama

Democraţii americani vor fi reprezentaţi la alegerile din noiembrie de un candidat de culoare. O premieră. Cum premieră ar fi fost şi candidatura unei femei la Preşedinţie. Hillary Clinton a încercat, dar nu a reuşit.

Democraţii americani vor fi reprezentaţi la alegerile din noiembrie de un candidat de culoare. O premieră. Cum premieră ar fi fost şi candidatura unei femei la Preşedinţie. Hillary Clinton a încercat, dar nu a reuşit.

 
Barack Obama a obţinut învestitura democrată marţi, după victoria din statul Montana. Adversara sa, Hillary Clinton, a cîştigat alegerile primare din Dakota de Sud. Ea l-a felicitat pe Obama, însă nu şi-a recunoscut înfrîngerea. Obama a cîştigat cele 2.118 de voturi necesare pentru obţinerea învestiturii şi va fi desemnat drept reprezentant al Partidului Democrat în timpul convenţiei din august. El îşi va disputa Preşedinţia SUA cu republicanul John McCain în alegerile din noiembrie, al căror rezultat este aproape imposibil de intuit.

 
TANDEM ÎN VIZOR. Hillary Clinton ar putea forma un tandem cu Barack Obama la alegerile prezi­denţiale din noiembrie, po­trivit unor surse din Congres care au evocat o convorbire telefonică dintre fosta Primă Doamnă şi mai mulţi congresmeni. “Părea deschisă la această idee”, a dat asigurări o sursă din Congres. “Vrea într-adevăr să ajute”, a adăugat sursa. Potrivit unor sondaje realizate la ieşirea de la urne, în Dakota de Sud, majoritatea alegătorilor, respectiv 55%, vrea ca Hillary Clinton să fie aleasă vicepreşedinte, în timp ce în Montana 51 de procente au aprobat această idee.

 
ATACURI. De remarcat faptul că, în discursul său de marţi, după ce s-a liniştit că el va fi candidatul de­mo­craţilor, Obama a ţinut s-o omagieze pe Hillary şi, pentru că este în campanie nonstop, să-l atace pe adversarul său republican. John McCain n-a rămas nici el dator şi a început de marţi o campanie împotriva lui Obama, pe care-l descrie ca pe “în­tru­chi­pa­rea schimbării nefaste şi a regresului”. “In­di­ferent de cel care va cîştiga ale­gerile, ţara va merge într-o direcţie complet dife­rită”, a subliniat re­publica­nul John McCain. De­taşîndu-se însă de nepopu­larul George W. Bush, McCain susţine că electorii vor avea de “ales între schim­ba­rea în bine şi schimbarea în rău, între progres şi regres”.

De altfel, în discursul susţinut în New Orleans (Louisiana, sud), simbolul gestionării inadecvate după ciclonul Katrina, în 2005, McCain a ţinut mai degrabă să îi recunoască meritele lui Hillary Clinton decît să salute performanţa senatorului Obama.

×
Subiecte în articol: externe obama hillary clinton