x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Echipa AIEA va vizita centrala nucleară ucraineană, în timp ce obuze cad în apropiere

Echipa AIEA va vizita centrala nucleară ucraineană, în timp ce obuze cad în apropiere

01 Sep 2022   •   12:00
Echipa AIEA va vizita centrala nucleară ucraineană, în timp ce obuze cad în apropiere

Experții nucleari ai ONU au plecat joi din orașul Zaporojia pentru a vizita centrala nucleară ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, pentru a evalua eventualele pagube, chiar dacă ambele părți implicate în conflict au raportat noi bombardamente în orașul Enerhodar, aflat în apropiere, scrie Reuters.

Condițiile de la centrala nucleară din Zaporojia, cea mai mare din Europa, se degradează de câteva săptămâni, Moscova și Kievul acuzându-se reciproc pentru bombardamentele din apropiere și alimentând temerile privind un dezastru radioactiv.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că misiunea este conștientă de "creșterea activității militare în zonă", dar că își continuă planul de a vizita instalația și de a se întâlni cu personalul.

Misiunea a sosit miercuri în Zaporojia, la 55 km de centrală, iar Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că este programată să viziteze instalația joi.

"Este o misiune care urmărește să prevină un accident nuclear", a declarat miercuri Grossi reporterilor.

Oficialii instalați de Rusia au sugerat că echipa de la organismul de supraveghere nucleară al ONU va avea la dispoziție doar o zi pentru a inspecta centrala, în timp ce misiunea se pregătește pentru mai mult timp.

"Dacă vom reuși să stabilim o prezență permanentă, sau o prezență continuă, atunci aceasta va fi prelungită. Dar acest prim segment va dura câteva zile", a declarat Grossi.

Ambele părți au revendicat succese pe câmpul de luptă, în contextul unei noi campanii ucrainene de recucerire a teritoriului din sud.

"Este un proces foarte lent, deoarece prețuim oamenii", a declarat Oleksiy Arestovych, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, referindu-se la ofensiva ucraineană. "Nu vom înregistra succese rapide".

Rusia a ocupat mari suprafețe în sudul Ucrainei, aproape de coasta Mării Negre, în primele săptămâni ale războiului de peste șase luni, inclusiv în regiunea Herson, la nord de Peninsula Crimeea, anexată de Rusia.

Pe de altă parte, Ucraina a respins atacurile rusești în direcția Bakhmut și Avdiivka, orașe situate la nord de orașul Donetsk, ocupat de Rusia, a declarat statul major al forțelor sale armate.

Trupele pro-ruse s-au concentrat asupra Bakhmut în demersul lor de a extinde controlul asupra regiunii Donbas, inima industrială a Ucrainei din estul acesteia, a adăugat miercuri statul major general.

Rusia a negat rapoartele privind progresele ucrainene și a declarat că trupele sale au respins forțele ucrainene.

Reuters nu a putut verifica în mod independent detalii despre câmpul de luptă.

Conflictul a stimulat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la un dezastru de tip Chornobîl la centrala Zaporojia, care a fost capturată de Rusia în martie, dar care este încă deservită de personal ucrainean.

Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat că zonele rezidențiale din orașul Enerhodar, aflat în apropierea centralei, au fost supuse unor bombardamente "masive" din partea trupelor ucrainene, citând autoritățile numite de Rusia.

Comandamentul ucrainean al apărării din Zaporojia a raportat, de asemenea, explozii în Enerhodar. Acesta a declarat că trupele ruse sunt responsabile, dar nu a oferit detalii.

"De la ora cinci dimineața, bombardamente constante cu mortiere asupra orașului ... Se aud rafale de arme automate", a scris primarul din Enerhodar, Dmytro Orlov, pe Telegram, adăugând: "Există victime".

Misiunea AIEA la centrală este un pas spre "deocuparea și demilitarizarea" acesteia, a declarat miercuri ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, adăugând însă că guvernul său nu va putea da curs niciunei recomandări "atâta timp cât armata rusă se află acolo".

Rusia a declarat că nu are deocamdată intenția de a-și retrage forțele.

Ucraina spune că Rusia a folosit uzina ca scut pentru a lovi orașele, știind că Ucrainei îi va fi greu să riposteze la foc. De asemenea, a acuzat forțele ruse că au bombardat uzina.

Rusia neagă acest lucru și spune că nivelurile de radiații de la centrală sunt normale. De asemenea, îi acuză pe ucraineni că vizează centrala pentru a încerca să genereze indignare în speranța că aceasta va duce la crearea unei zone demilitarizate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: aiea