x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O eclipsă totală de soare traversează America de Nord, luni, 8 aprilie

O eclipsă totală de soare traversează America de Nord, luni, 8 aprilie

de Redacția Jurnalul    |    08 Apr 2024   •   10:15
O eclipsă totală de soare traversează America de Nord, luni, 8 aprilie
Sursa foto: Unsplash.com

O eclipsă totală de soare traversează America de Nord pe 8 aprilie 2024. Hărțile arată unde și când pot vedea fanii astronomiei marele eveniment, potrivit CBS News.

Eclipsa totală va apărea mai întâi de-a lungul coastei mexicane a Pacificului în jurul orei 11:07 a.m. ora locală, apoi va traversa o porțiune din SUA, din Texas până în Maine, și va ajunge în Canada. De acolo, traiectoria va continua în Texas, traversând mai multe state înainte ca eclipsa să intre în Canada, în sudul statului Ontario. Eclipsa va ieși din America de Nord continentală în jurul orei 17:16 p.m. ora locală din Newfoundland, Canada.

Aproximativ 31,6 milioane de persoane locuiesc în traiectoria de lipsă totală a soarelui, zona în care luna va obtura complet soarele, potrivit NASA. Calea va avea o lățime cuprinsă între 108 și 122 de mile. Alte 150 de milioane de persoane locuiesc pe o rază de 200 de mile de calea de totalitate.

Calea de totalitate include următoarele state: Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire, Maine. De asemenea, mici părți din Tennessee și Michigan vor avea parte de eclipsa totală de soare.

În unele zone de-a lungul traseului de totalitate există o probabilitate mai mare de acoperire cu nori care ar putea interfera cu vizionarea eclipsei.

Cei care vor viziona eclipsa de lângă Torreón, Mexic, vor avea parte de cea mai lungă perioadă de timp în care va atinge totalitatea. Acolo, lipsa totală a soarelui va dura 4 minute și 28 de secunde, potrivit NASA.

După eclipsa din 8 aprilie, următoarea eclipsă totală de Soare care va fi vizibilă din zona apropiată a SUA va avea loc pe 23 august 2044.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: eclipsa soare america de nord