x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Chinei dă semne de revenire

Economia Chinei dă semne de revenire

24 Oct 2022   •   11:20
Economia Chinei dă semne de revenire

Economia Chinei și-a revenit într-un ritm mai rapid decât se estima în al treilea trimestru, dar restricțiile stricte pentru COVID, o criză imobiliară prelungită și riscurile de recesiune la nivel mondial pun la încercare eforturile Beijingului de a promova o relansare robustă în cursul anului viitor.

Ajutat de măsurile guvernamentale de relansare a activității, produsul intern brut (PIB) din a doua cea mai mare economie a lumii a crescut cu 3,9% în trimestrul iulie-septembrie în ritm anual, potrivit datelor oficiale publicate luni, peste ritmul de 3,4% prognozat într-un sondaj Reuters și accelerând ritmul de 0,4% din trimestrul al doilea.

Însă cererea slabă de pe plan intern și exporturile în scădere indică o redresare accidentată, în timp ce China pare să continue strategia zero-COVID, după ce Xi Jinping a obținut un al treilea mandat de secretar general al Partidului Comunist.

Acțiunile din Hong Kong s-au prăbușit și acțiunile chinezești au scăzut luni, iar yuanul s-a depreciat, după ce noua componență a celui mai înalt organism de conducere al Chinei a sporit temerile investitorilor că Xi va dubla politicile bazate pe ideologie, cu prețul creșterii economice.

La nivel trimestrial, PIB-ul a crescut cu 3,9% în al treilea trimestru, față de o scădere revizuită de 2,7% în perioada aprilie-iunie și o creștere așteptată de 3,5%.

Datele trebuiau inițial să fie publicate pe 18 octombrie, dar au fost amânate pe fondul Congresului Partidului Comunist de săptămâna trecută.

Economia a fost susținută de sectorul manufacturier, datele separate arătând că producția industrială a crescut în septembrie cu 6,3% față de anul precedent, depășind așteptările pentru un avans de 4,5% și 4,2% în august.

În ciuda revenirii, economia se confruntă cu provocări pe mai multe fronturi, atât pe plan intern, cât și în străinătate. Restricțiile pandemiei din China și luptele din sectorul său imobiliar cheie au exacerbat presiunea externă cauzată de criza din Ucraina și de o încetinire globală datorată creșterii ratelor dobânzilor pentru a limita inflația în creștere.

De la sfârșitul lunii mai, factorii de decizie politică au implementat peste 50 de măsuri de sprijin economic, încercând să susțină economia pentru a atenua presiunile asupra locurilor de muncă, chiar dacă au minimizat importanța atingerii obiectivului de creștere, stabilit în martie.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: china economie