x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Germaniei a crescut peste așteptări în trimestrul III din 2022

Economia Germaniei a crescut peste așteptări în trimestrul III din 2022

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   13:53
Economia Germaniei a crescut peste așteptări în trimestrul III din 2022
Sursa foto: Hepta

Economia Germaniei a înregistrat un avans în trimestrul al III-lea din 2022 peste estimările analiștilor datorită cheltuielilor de consum, ceea ce sporește semnele că recesiunea care se apropie nu va lovi atât de puternic, scrie Reuters.

Cea mai mare economie a Europei a crescut cu 0,4% față de trimestrul precedent și cu 1,3% față de aceeași perioadă din 2021, a anunțat vineri IFO, biroul federal de statistică.

Analiștii se așteptau la o creștere a economiei de 0,3% și de 1,2% pe an.

Cheltuielile gospodăriilor au fost principalul motiv al creșterii, în condițiile în care consumatorii au călătorit și au ieșit mai mult în oraș, după ce aproape toate restricțiile legate de pandemie au fost ridicate.

În rândul comercianților cu amănuntul s-a înregistrat o scădere notabilă a pesimismului cu privire la lunile următoare, iar comercianții germani au raportat că problemele de aprovizionare s-au atenuat ușor în noiembrie 2022, față de luna precedentă.

Un sondaj al institutului GfK privind sentimentul consumatorilor a constatat că măsurile guvernamentale de reducere a consumului de energie au ajutat la stabilizarea moralului iar temerile legate de creșterea prea accentuată a prețurilor la energie s-au atenuat într-o oarecare măsură.

Cu toate acestea, indicele se află încă aproape de nivelurile minime istorice, a declarat economistul-șef al Union Investment, Joerg Zeuner, iar consumatorii nu simt încă presiunea costurilor ridicate ale energiei, care se vor reflecta abia în facturile de încălzire de anul viitor.

Guvernul a preconizat că economia va crește cu 1,4% în acest an și se va contracta cu 0,4% anul viitor.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a spus că indicatorii actuali continuă să indice o recesiune.

"Condițiile prealabile pentru o evoluție blândă a recesiunii sunt ca să nu apară o situație de penurie acută de gaze, să nu apară evoluții dificile ale COVID și ca lanțurile de aprovizionare să continue să se stabilizeze treptat", a explicat acesta.

×
Subiecte în articol: economie germania