x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Edrogan, atac la adresa lui Macron: Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!

Edrogan, atac la adresa lui Macron: Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!

29 Noi 2019   •   17:07
Edrogan, atac la adresa lui Macron: Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a criticat virulent vineri pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru remarca acestuia că NATO ar fi 'în moarte cerebrală', afirmând că această apreciere reflectă o înţelegere 'bolnavă şi superficială' şi recomandându-i să verifice dacă nu cumva el însuşi este 'în moarte cerebrală', potrivit AFP şi Reuters.

Într-un discurs susţinut la Istanbul, Erdogan a declarat: "Mă adresez din Turcia preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi o voi repeta la NATO. Examinează-ţi mai întâi propria moarte cerebrală!".

Această reacţie virulentă intervine după criticile formulate joi de către Macron cu privire la ofensiva lansată luna trecută de Turcia în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), sprijinită de ţările occidentale.

Remarcile lui Erdogan acutizează tensiunile între Turcia şi NATO, organizaţie din care Ankara face parte, înaintea unui summit crucial al Alianţei la Londra săptămâna viitoare.

Erdogan şi Macron, precum şi cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson urmează să se reunească între altele în marja acestui summit pentru a discuta despre Siria.

Luna trecută, Ankara a lansa o incursiune în nord-estul Siriei împotriva YPG, calificată de Turcia drept grupare 'teroristă'.

Dar ţările occidentale au criticat această operaţiune, iar Macron a declarat într-un interviu pentru săptămânalul The Economist la începutul lunii noiembrie că această ofensivă este un simptom că NATO se afla într-o stare de 'moarte cerebrală'.

Criticile vehemente din partea Franţei au provocat indignarea liderilor turci în ultimele săptămâni, care au acuzat Parisul că doreşte să implanteze un 'stat terorist în nordul Siriei'.

'Nimeni nu vă acordă atenţie. Aveţi încă o latură de amator, începeţi prin a remedia aceasta', a spus Erdogan, adresându-se lui Macron. 'Când vine vorba de a vă împăuna, ştiţi bine să o faceţi. Dar când vine vorba de a aloca NATO banii pe care îi datoraţi, este altceva', a adăugat el.

'El este atât de neexperimentat! Nu ştie ce este lupta antiteroristă, de aceea vestele galbene au invadat Franţa!', susţine preşedintele turc. 'Gesticulaţi cât doriţi, în cele din urmă veţi recunoaşte meritele luptei noastre împotriva terorismului', a mai spus Erdogan, citat de AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan emmanuel macron