x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Edward Snowden şi “ imposibilitatea reformării sistemului din interior”

Edward Snowden şi “ imposibilitatea reformării sistemului din interior”

18 Oct 2013   •   17:39
 Edward Snowden şi “ imposibilitatea reformării sistemului din interior”
Fostul consultant al Agenţiei de securitate naţionale americane (NSA) Edward Snowden asigură într-un interviu publicat de New York Times că nu a luat niciun document clasificat în Rusia, unde este refugiat din luna iunie, relatează AFP, preluat de Mediafax.  

În interviu, Edward Snowden asigură că a dat toate documentele pe care le deţinea jurnaliştilor când era încă la Hong Kong, înainte de a pleca în Rusia, unde a obţinut azil pentru un an. Aducerea documentelor "nu ar fi servit interesului public", a declarat el pentru NY Times: "Ce interes ar fi fost să transport personal o copie a acestui material?"

Fostul consultant NSA a mai afirmat că a putut proteja documentele de serviciile de informaţii chineze, mai ales datorită cunoştinţelor pe care le-a acumulat despre ei în timp ce lucra pentru NSA. "Nu există nicio şansă ca ruşii sau chinezii să fi putut primi un document".

Revenind asupra deciziei de a orchestra aceste dezvăluiri privind programele de supraveghere ale NSA, Snowden a explicat că ideea i-a venit progresiv. Îndoielile sale cu privire la agenţiile de informaţii datează din epoca în care lucra pentru CIA la Geneva, a declarat el.

Cu această ocazie, el a negat că un raport critic al superiorului său de atunci ar fi legat de faptul că ar fi încercat să intre în calculatoare la care nu avea acces, aşa cum a raportat NYT. Conform lui Snowden, această evaluare critică a fost datorată unor schimburi tensionate cu acest superior în legătură cu probleme de securitatea accesului la calculatoarele CIA.

Acest episod l-a convins de imposibilitatea reformării sistemului din interior, a declarat el, conform New York Times.

Revenind la motivaţiile sale, Edward Snowden s-a declarat din nou convins că a acţionat în interesul majorităţii. "Atâta timp cât există o susţinere extinsă în rândul populaţiei, se poate spune că până şi programul cel mai invaziv şi cel mai puţin moral are parte de o anumită legitimitate", apreciază el. "Însă programele care se desfăşoară în secret, dincolo de privirea publicului, nu au această legitimitate şi este o problemă".

Washingtonul a cerut de mai multe ori extrădarea lui Snowden în Statele Unite, unde a fost incuplat pentru spionaj.

 

×
Subiecte în articol: Edward Snowden si NSA spionaj NSA