x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe El Mundo: Mărturia unei românce aruncă îndoieli asupra condamnării autorului atentatelor teroriste de la Madrid, din 11 martie 2004

El Mundo: Mărturia unei românce aruncă îndoieli asupra condamnării autorului atentatelor teroriste de la Madrid, din 11 martie 2004

de Agerpres    |    06 Dec 2011   •   09:56
El Mundo: Mărturia unei românce aruncă îndoieli asupra condamnării autorului atentatelor teroriste de la Madrid, din 11 martie 2004

O romanca, martor protejat in ancheta in urma careia a fost condamnat Jamal Zougam, considerat autorul atentatelor teroriste de la Madrid din 11 martie 2004, scoate la iveala indicii de manipulari din partea autoritatilor, dezvaluie marti cotidianul spaniol El Mundo pe prima pagina. Initial, romanca, identificata drept martorul J70, nu a fost considerata victima sau martor al atentatelor, dupa care Audienta Nationala spaniola a decis ca aceasta il poate identifica pe autor. Ea a fost declarata victima a atentatelor si a primit indemnizatii de 48.000 de euro.

De la victima falsa la martor al acuzarii, scrie cotidianul spaniol, ai carui jurnalisti de investigatie sustin ca Ministerul spaniol de Interne a ascuns faptul ca martora, care a putut depune abia dupa un an (in februarie 2005) marturie impotriva lui Zougam, nu a fost initial considerata martor in procesul in care teroristul a fost in cele din urma condamnat. Romanca, una dintre cele trei persoane de nationalitate romana ale caror marturii au fost decisive pentru condamnarea teroristului, a declarat abia dupa un an ca il vazuse pe marocan in statia de tren Santa Eugenia (unde a avut loc una dintre explozii, n.r.).

Angajatii Ministerului spaniol de Interne au audiat-o de doua ori, insa nu au crezut marturia ei - si acest lucru a fost ascuns in dosar, astfel ca apararea nu avea cunostinta de asa ceva atunci cand romanca a depus, in cele din urma, marturie impotriva marocanului, la proces. Imediat dupa aceasta, ea a fost inclusa pe lista victimelor si a primit indemnizatii de 48.000 de euro, pe care i-a folosit pentru a-si ridica o casa in Romania, mai arata cotidianul mentionat. In declaratiile facute pentru El Mundo, romanca sustine ca nu a spus mai devreme ca il recunoscuse pe marocan si ca nici nu il vazuse la televizor sau in ziare, 'pentru ca imi era foarte frica'.

Marturia romancei a fost cheie in condamnarea marocanului Jamal Zougam. Atat ea, cat si prietena ei, identificata drept martorul C65, sustin ca l-au vazut pe acesta purtand un rucsac in trenul care a explodat ulterior in gara din Santa Eugenia, mai arata cotidianul El Mundo.

Publicatia scoate in evidenta faptul ca dintre sutele de persoane care mergeau cu trenul in ziua atentatelor, trei au fost cele care l-au vazut pe marocan in tren. Toate trei au cetatenie romana si toate trei au fost luate in consideratie ca martori ai acuzarii dupa ce autoritatile au difuzat fotografia marocanului si l-au indicat drept autor al atentatelor teroriste. La vremea respectiva, niciuni dintre romani nu locuia legal in Spania. Interesant, sustin jurnalistii, dupa ce l-au acuzat pe marocan, romanii si-au reglementat situatia (potrivit prevederilor recent adoptate la acel moment pentru victimele atentatelor, n.r.).

Atentatele de la 11 martie au fost cele mai grave petrecute in Europa, iar procesul a fost unul dintre cele mai semnificative din istoria juridica spaniola. Sentinta a fost data in 2007, iar dintre cele 29 de persoane puse sub acuzare, Audienta Nationala a absolvit de vina 8, restul de 21 fiind condamnate la ani grei de inchisoare. Principalii condamnati in dosarul atentatelor sunt marocanul Jamal Zougam - condamnat la 42.922 de ani de inchisoare, compatriotul acestuia, Orman el Gnaoui - 42.924 de ani de inchisoare si spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras - 34.715 ani de inchisoare.

×