x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eliminarea vizelor SUA: România, printre cele patru state care ar putea beneficia de acces liber

Eliminarea vizelor SUA: România, printre cele patru state care ar putea beneficia de acces liber

28 Oct 2021   •   17:05
Eliminarea vizelor SUA: România, printre cele patru state care ar putea beneficia de acces liber

Statele Unite ar putea decide eliminarea vizelor începând cu anul viitor pentru Israel, afirmă un oficial guvernamental israelian, după ce secretarul american pentru Securitatea Internă, Alejandro Mayorkas, a semnalat că şi alte ţări, inclusiv România, ar putea beneficia de această facilitate.

Acesta a anunţat că România, Bulgaria, Israelul şi Republica Cipru ar putea intra în Programul eliminării vizelor de călătorie "US Visa Waiver".

"Avem patru candidaţi : Israel, Cipru, Bulgaria şi România. Suntem foarte, foarte concentraţi pe acest program", a declarat oficialul SUA.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului israelian de Externe a confirmat, joi, că executivul poartă negocieri intense cu Statele Unite şi se aşteaptă să obţină eliminarea vizelor de călătorie în SUA din 2022.

"Am parcurs 90% din negocierile bilaterale. Încă există obstacole, dar Ministerul de Externe este optimist că există intenţia politică de a include Israelul în acest program, ceea ce nu a fost până acum. Dacă totul merge conform planului şi nu apar noi dificultăţi, putem estima că Israelul va fi parte a programului de eliminare a vizelor de anul viitor", a declarat oficialul israelian, sub protecţia anonimatului.

"Este bine că Israelul este inclus pe o listă cu statele din cadrul NATO şi alte naţiuni considerate aliaţi SUA", a subliniat oficialul citat.

Israelul a propus SUA soluţii creative pentru depăşirea principalului obstacol, rata de respingere a cererilor de viză, care este acum între 4,5% şi 6,5%. Guvernul israelian a argumentat că procentul este calculat greşit, în contextul în care mulţi cetăţeni israelieni şi-au anulat călătoriile în SUA din cauza pandemiei, ceea ce ar afecta numărul total al celor care cer viză şi implicit procentul de respingere. O rată de respingere a vizelor sub 3% este necesară pentru includerea unei ţări în Programul SUA de eliminare a vizelor pentru călătoriile cu durata de cel mult 90 de zile.

Ministrul israelian de Interne, Ayelet Shaked, se va deplasa în noiembrie la Washington pentru a discuta direct cu secretarul american pentru Securitatea Internă, Alejandro Mayorkas.

Mediafax

×
Subiecte în articol: vize sua