x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elon Musk se judecă cu un toboșar de heavy metal într-un proces cu o miză de 56 mld. dolari

Elon Musk se judecă cu un toboșar de heavy metal într-un proces cu o miză de 56 mld. dolari

11 Noi 2022   •   18:40
Elon Musk se judecă cu un toboșar de heavy metal într-un proces cu o miză de 56 mld. dolari
Sursa foto: Hepta

Elon Musk a înfruntat producătorii auto din Detroit, traderii și autoritățile de reglementare a valorilor mobiliare. Săptămâna viitoare, el se va confrunta în instanță cu un toboșar de thrash metal care speră să îl deposedeze pe Musk de plățile sale de 56 de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Procesul îl va opune pe cel mai bogat om din lumeși pe unul dintre cei mai mici investitori ai producătorului de automobile electrice, Richard Tornetta, care deținea doar nouă acțiuni atunci când a intentat procesul, în 2018.

Dacă va avea succes, pachetul de acțiuni acordate lui Musk în 2018 va fi anulat, în beneficiul Tesla. Tornetta nu solicită despăgubiri pentru el însuși.

Din punct de vedere istoric, cazurile intentate de investitori cu o miză economică aproape nesemnificativă în litigiu au fost criticate de grupurile de afaceri ca fiind "procese deranjante". Astfel de procese se încheie adesea rapid printr-o înțelegere nemonetară și o plată către avocații care reprezintă reclamantul.

Cazul lui Tornetta a supraviețuit unei moțiuni în 2019 și se îndreaptă spre un proces de o săptămână, care începe luni la Wilmington, Delaware, și care va cuprinde mărturiile lui Musk, care luna trecută a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari.

Pachetul salarial a fost criticat pe scară largă, iar sistemul de pensionare a profesorilor din California, cunoscut sub numele de CalSTRS, s-a numărat printre investitorii care au votat împotriva acestuia.

Experții juridici au declarat că este puțin probabil ca astfel de acționari mari să se adreseze justiției, deoarece ar putea invita o ripostă din partea lui Musk și ar putea tăia accesul la conducere.

CalSTRS a refuzat să comenteze.

Nu este clar de ce Tornetta a intentat acest proces. El nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar avocații săi au refuzat să comenteze.

Compania lui Tornetta creează echipamente audio aftermarket pentru pasionații de personalizare a mașinilor. Tornetta apare, de asemenea, în videoclipuri în care cântă la tobe în legendarul fost club newyorkez CBGB cu trupa sa metal "Dawn of Correction", care acum a dispărut, El își descria prestația muziclă ca fiind "o lovitură rapidă în față cu o cizmă cu vârf de oțel".

Plângerea lui Tornetta susține că Musk a dictat termenii pachetului de salarii unui consiliu de administrație care îi era tributar miliardarului și susține că a fost supus apoi votului acționarilor care au fost induși în eroare cu privire la dificultatea atingerii anumitor obiective.

Pachetul salarial contestat îi permite lui Musk să cumpere 1% din acțiunile Tesla cu un discount mare de fiecare dată când sunt atinse anumite obiective financiare și de performanță în creștere; în caz contrar, Musk nu primește nimic. Tesla a atins 11 din cele 12 obiective, în timp ce valoarea sa a crescut pentru scurt timp de la 50 de miliarde de dolari la peste 1.000 de miliarde de dolari, potrivit documentelor din instanță.

Musk și directorii susțin în documentele depuse în instanță că pachetul l-a ținut pe Musk concentrat asupra Tesla într-o perioadă dificilă și a dus la o creștere de 10 ori a prețului acțiunilor.

Avocații care se ocupă de cazuri precum cel al lui Tornetta nu sunt plătiți de către reclamant. Dacă procesul are succes, ei vor cere judecătorului să ordone pârâtului să le plătească onorariile, care ar putea fi de ordinul milioanelor de dolari. Nu este clar cât de mult ar putea cere firmele de avocatură dacă Tornetta va avea câștig de cauză.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: elon musk tobosar proces