Autorităţile din China vor să schimbe regulile în ceea ce priveşte concertele susţinute de artiştii străini în această ţară, după ce ultimul concert al lui Elton John a stârnit un val de critici în presa de stat şi a dus şi la o şedinţă de urgenţă la Ministerul Culturii.
Într-un concert susţinut la Beijing, Elton John a dedicat una dintre piesele sale artistului Ai Weiwei. Weiwei, sculptor şi fotograf, este un critic al regimului comunist chinez, acuzând în repetate rânduri guvernul din această ţară de corupţie. Anul trecut, Weiwei a fost închis câteva luni fără să i se aducă acuzaţii oficiale, chiar dacă autorităţile au declarat că acesta ar fi vinovat de evaziune fiscală.
Ai Weiwei şi Elton John s-au întâlnit înainte de concertul din Beijing, cântăreţul dedicându-i apoi o piesă. Potrivit publicaţiei chineze în limba engleză "Global Times", acest lucru a însemnat "lipsă de respect", cântăreţul "forţând un mesaj politic în timpul unui concert".
"Dacă s-ar fi ştiut că acest concert va fi dedicat lui Ai Weiwei, mulţi oameni nu ar fi venit. Fapta lui John va face ca agenţiile din domeniu să ezite, în viitor, atunci când vor mai exista schimburi culturale între China şi alte ţări", se arată într-un editorial al publicaţiei.
Gestul lui Elton John l-a făcut pe ministrul Culturii din China, Cai Wu, să ceară ca numai artiştii care au terminat o facultate să mai aibă permisiunea de a cânta în China.
Regulile privind concertele străinilor în China sunt deja destul de aspre, după ce în 2008 cântăreaţa islandeză Björk a strigat: "Tibet! Tibet!" la sfârşitul unui concert din Shanghai. Ministrul Culturii a declarat atunci că "declaraţiile ei politice nu doar că au încălcat legea chineză, dar au rănit şi sentimentele poporului chinez, gestul în sine fiind şi împotriva codului etic al unui artist".
Atât Björk, cât şi Elton John nu ar mai putea concerta în China în cazul în care regula diplomei de facultate s-ar adopta, aceştia neavând studii superioare.
Ministerul Culturii din China monitorizează în mod curent industria muzicală pentru a îndepărta mesajele politice sau vulgare. În 2009, o lege specială a fost dată pentru curăţarea site-urilor de muzică de "conţinut vulgar sau de prost gust".