x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Embargou UE pentru importul de petrol din Siria

Embargou UE pentru importul de petrol din Siria

de Mediafax    |    02 Sep 2011   •   16:19

Uniunea Europeana a decretat astazi un embargo asupra importurilor de petrol sirian, din cauza continuarii reprimarii violente a miscarii de contestare a regimului, au anuntat astazi surse diplomatice europene, citate de AFP. Embargoul intra in vigoare imediat, dar pentru contractele aflate in curs el va fi efectiv din 15 noiembrie, au precizat sursele citate.
Europa achizitioneaza 95% din petrolul exportat de Siria, ceea ce reprezinta intre un sfert si o treime din veniturile acestei tari, aminteste AFP. "Tinand cont de situatia grava din Siria, Consiliul UE a decis inasprirea sanctiunilor la adresa acestei tari si impunerea unui embargou asupra exporturilor de petrol sirian spre UE. Interdictia se refera la cumpararea, importul si transportul de petrol si alte produse petroliere provenind din Siria", precizeaza comunicatul.
UE a decis sa extinda si sanctiunile care vizeaza blocarea averilor si interzicerea vizelor la patru persoane si trei companii, adauga comunicatul, subliniind ca embargoul privind armele, in vigoare din 9 mai, ramane valabil.
Conform unor surse diplomatice, cele patru noi persoane vizate de sanctiunile UE sunt oameni de afaceri suspectati de finantarea regimului Bashar al-Assad.
Embargoul va intra in vigoare incepand cu 15 noiembrie pentru contractele aflate in curs.
Anterior, UE adoptase sanctiuni impotriva a 50 de persoane, intre care trei iranieni, si opt companii sau organizatii siriene sau iraniene.
Embargoul asupra importurilor de petrol sirian va avea in mod sigur efecte asupra regimului, in conditiile in care UE achizitioneaza 95% din petrolul exportat de Siria.

×