x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Antony Blinken. Sunt necesare "decizii concrete" în relaţia Franţa-SUA

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Antony Blinken. Sunt necesare "decizii concrete" în relaţia Franţa-SUA

05 Oct 2021   •   22:00
Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Antony Blinken. Sunt necesare "decizii concrete" în relaţia Franţa-SUA

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a întâlnit marţi, la Paris, cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, Palatul Élysée anunţând că sunt necesare "decizii concrete" pentru relansarea relaţiilor bilaterale după criza generată de parteneriatul dintre Australia, Marea Britanie şi SUA.

Antony Blinken a discutat iniţial cu Emmanuel Bonne, consilier prezidenţial francez pentru Afaceri diplomatice. "După aceea, secretarul de Stat american a avut o întrevedere bilaterală cu preşedintele Republicii", a transmis Palatul Élysée, conform cotidianului Le Figaro.

"Există un acord privind oportunitatea aprofundării şi intensificării coordonării între Franţa şi SUA, în special asupra mizelor de interes comun, fie că este vorba de cooperarea Uniunea Europeană-NATO, de zona Sahel sau de spaţiul Indo-Pacific", a precizat Preşedinţia Franţei.

"Dar sunt necesare în continuare eforturi dificile pentru a identifica decizii concrete", a subliniat Preşedinţia Franţei.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat recent un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze.

Preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ulterior, după o conversaţie cu preşedintele SUA, Joseph Biden, Emmanuel Macron a decis retrimiterea ambasadorului la Washington şi reluarea cooperării. Joseph Biden i-a oferit asigurări lui Emmanuel Macron privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni, iar cei doi lideri au convenit să se întâlnească la sfârşitul lunii octombrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron