x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EMOŢII pentru Silvio Berlusconi. Fostul premier italian aşteaptă sentinţa Curţii de Casaţie în dosarul Mediaset

EMOŢII pentru Silvio Berlusconi. Fostul premier italian aşteaptă sentinţa Curţii de Casaţie în dosarul Mediaset

30 Iul 2013   •   10:05
EMOŢII pentru Silvio Berlusconi. Fostul premier italian aşteaptă sentinţa Curţii de Casaţie în dosarul Mediaset
Sursa foto: GIUSEPPE LAMI/EPA

Curtea de Casaţie de la Roma examinează azi recursul prezentat de avocaţii lui Silvio Berlusconi împotriva sentinţei de condamnare la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public, în cadrul dosarului Mediaset, informează presa din Peninsulă, potrivit Agerpres.

Cotidianul La Repubblica de la Roma precizează că pedeapsa de patru ani de închisoare a fost dată pe 8 mai de Curtea de Apel din Milano, sub acuzaţia de fraudă fiscală, dar a fost imediat redusă la un an de închisoare, pe baza unei amnistii. Berlusconi a obţinut reducerea pedepsei în temeiul unei legi a amnistiei din 2006 care a fost promulgată de guvernul de stânga de la acea vreme /condus de Romano Prodi/ pentru a reduce suprapopularea în închisori. De asemenea, confirmând condamnarea din prima instanţă, Curtea de Apel din Milano a decis la începutul lunii mai ca pedeapsa cu închisoarea să fie însoţită de interzicerea exercitării oricărei funcţii publice timp de cinci ani şi de plata a 10 milioane de euro către fiscul italian.

Totuşi, oricare va fi decizia Curţii Supreme de justiţie, Silvio Berlusconi /76 de ani/ "nu ar trebui să intre la închisoare". În Italia, persoanele cu vârste de peste 70 de ani şi care au un cazier judiciar 'curat' nu riscă să intre la închisoare, cu excepţia cazurilor de omucidere. Iar Berlusconi are un cazier judiciar 'curat', deoarece, în ciuda numeroaselor sale procese (peste 20 în ultimii 19 ani), nu a fost niciodată condamnat definitiv, notează principalul cotidian roman.

Cotidianul de dreapta Libero din Milano scrie că, în caz de confirmare a condamnării sale pentru fraudă fiscală, Silvio Berlusconi "preferă să meargă în închisoare decât să facă muncă în folosul comunităţii sau să beneficieze de regimul special al justiţiei italiene pentru persoanele în vârstă", după cum a declarat fostul premier, duminica trecută, într-un interviu acordat acestei publicaţii.

Magnatul media, care va împlini 77 de ani în septembrie, a afirmat de asemenea că va refuza să beneficieze de posibilitatea pe care o au persoanele în vârstă de a-şi ispăşi pedeapsa în arest la domiciliu şi a continuat să îi acuze pe "magistraţii de stânga" că orchestrează "o adevărată răzbunare" împotriva sa, mai precizează publicaţia amintită.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă că "Il Cavaliere", intrat în politică în 1994, de trei ori şef al guvernului italian şi ales senator în februarie anul acesta, nu vorbeşte însă, în interviurile sale, despre riscul unei interdicţii de a exercita orice mandat public, ceea ce ar putea "pune capăt carierei sale politice".

Dosarul Mediaset se referă la achiziţionarea şi vânzarea de drepturi de a difuza filme şi seriale de televiziune americane din partea societăţii Mediaset, fondată de Silvio Berlusconi, iar în cadrul acestui proces fostul premier este acuzat de fraudă fiscală.

Berlusconi a mai fost judecat recent şi într-un alt dosar, cunoscut sub numele de "Rubygate", pentru abuz de putere şi întreţinere de relaţii sexuale contra cost cu o prostituată, marocanca Karima El-Mahroug, numită "Ruby", minoră la vremea respectivă. În acest dosar ,el a fost condamnat în luna iunie de judecătorii Tribunalului din Milano la şapte ani de închisoare şi la interdicţia permanentă de a exercita funcţii publice. Avocatul lui Berlusconi, Niccolo Ghedini, a anunţat şi în acest caz un recurs la Curtea de Apel din Milano şi, în caz de confirmare a pedepsei, un recurs la Curtea de Casaţie de la Roma, observă publicaţia menţionată.

Cotidianul economic Il Sole 24 Ore din Milano precizează că marţi sunt posibile mai multe opţiuni în dosarul Mediaset. Curtea de Casaţie poate emite un verdict în cursul zilei de marţi, sau în cursul săptămânii /probabil miercuri sau joi/, sau poate decide amânarea sentinţei până la o dată ulterioară.

În ceea ce priveşte verdictul Curţii de Casaţie, totul este posibil. Curtea Supremă de justiţie poate decide achitarea lui Berlusconi, sau să-l trimită pe acesta în faţa unei noi Curţi de Apel. Sau poate confirma în întregime pedeapsa deja emisă de Curtea de Apel din Milano pe data de 8 mai. Totuşi, şi în acest ultim caz, Silvio Berlusconi nu ar pierde în mod automat funcţia de senator, câştigată în urma alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, deoarece, pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi necesar un vot din partea Senatului de la Roma, reunit în sesiune plenară, precizează publicaţia amintită.

În mod sigur însă, aceste probleme judiciare ale lui Berlusconi contribuie la crearea de noi tensiuni în ceea ce priveşte "supravieţuirea" guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de Enrico Letta /moderat de centru-stânga/, chiar dacă "Il Cavaliere", ca şi principalii săi colaboratori, continuă să declare că 'nu doresc căderea executivului Letta', iar Enrico Letta însuşi continuă să afirme că "executivul italian este stabil şi nu depinde de problemele pe care Berlusconi le are cu justiţia", mai notează Il Sole 24 Ore. Ziarul aminteşte însă că circa 200 de parlamentari din partidul Poporul Libertăţii au afirmat luni că sunt "gata să îşi dea demisia" dacă liderul lor va fi condamnat.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma scrie că influenţa lui Silvio Berlusconi asupra scenei politice din Italia nu depinde de funcţia sa de senator, ci de faptul că "Il Cavaliere" este liderul şi fondatorul principalului partid de dreapta, Poporul Libertăţii (PdL), primul sau al doilea partid (depinde de sondaje) în intenţiile de vot ale alegătorilor italieni.

În dosarul Mediaset, fostul premier este acuzat că a "umflat" în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual Mediaset. Grupul Mediaset, susţine Parchetul din Milano, ar mai fi constituit "fonduri negre" în străinătate şi şi-ar fi redus câştigurile în Italia, pentru a plăti impozite mai mici. În acest mod, fiscul italian ar fi pierdut circa 7 milioane de euro /în perioada 2002-2003/, potrivit Parchetului din Milano, mai precizează publicaţia menţionată.inchisoare

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că, de la intrarea sa în politică, Silvio Berlusconi a avut numeroase probleme cu justiţia, dar nu a fost niciodată condamnat în mod definitiv. A fost condamnat în primă instanţă sau în apel pentru corupţie, fals în bilanţ, fraudă fiscală, finanţări ilegale acordate partidului său, dar, la Curtea Supremă de justiţie, a beneficiat întotdeauna de prescrieri, sau a fost achitat.

Iată de ce Italia aşteaptă 'cu sufletul la gură' decizia pe care Curtea de Casaţie de la Roma o va lua în curând în cadrul dosarului Mediaset şi care, în caz de condamnare definitivă a magnatului media, ar putea modifica în mod semnificativ actualul echilibru politic din ţară, notează principalul cotidian milanez.

Cotidianul La Stampa din Torino scrie că, în cazul în care Berlusconi ar fi condamnat în mod definitiv de Curtea de Casaţie, formaţiunea politică fondată de fostul şef al guvernului de la Roma, Poporul Libertăţii, "ar înceta să existe, deoarece este un partid care se identifică în întregime cu liderul şi fondatorul său". Iar guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta condus de Enrico Letta /secretar adjunct al Partidului Democrat/ "riscă foarte mult", deoarece Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), principala forţă politică din cadrul majorităţii guvernamentale, ar putea decide că "este imposibilă guvernarea cu un partid al cărui lider a fost condamnat definitiv pentru fraudă fiscală". Iar PD ar putea eventual "profita de condamnarea lui Berlusconi pentru a solicita noi alegeri parlamentare anticipate".

Şi acest lucru în ciuda faptului că premierul Enrico Letta a declarat luni că nu îi este teamă de sentinţa Curţii de Casaţie. "Italia este stabilă şi nu cred că va urma un cutremur politic" după verdictului Curţii de Casaţie asupra lui Silvio Berlusconi, în dosarul Mediaset, a precizat Letta, "care confirmă faptul că este un om optimist", conchide publicaţia menţionată.

×