x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Englezii nu mai vor straini in tara lor

Englezii nu mai vor straini in tara lor

15 Dec 2004   •   00:00

Circa 85% dintre imigrantii aflati pe teritoriul Regatului Unit sunt priviti ca niste intrusi. Englezii cred ca insula este deja suprapopulata. Cel mai prost vazute nationalitati sunt irakienii, palestinienii si romanii.


ANCA ALEXE

HOTARAT. Michael Howard, el insusi fiul unui imigrat roman, a declarat ca un guvern conservator ar pune o limita anuala fenomenului imigratiei, pentru ca a luat o amploare prea mare
Trei sferturi din populatia Marii Britanii crede ca tara lor e inundata de imigranti, informeaza publicatia The Economist, care citeaza un studiu realizat de compania YouGov. Rezultatele sondajului arata ca nivelul imigrantilor reprezinta in momentul de fata cea mai mare problema a cetatenilor, in afara celor legate de serviciile publice si de terorism.

Oficialii britanici considera ca piata muncii are nevoie de un surplus de angajati, acestia contribuind in mod evident la progresul natiunii. Dar, la o conferinta de presa in luna octombrie, liderul opozitiei, Michael Howard, chiar el fiul unui imigrat roman nascut in comuna Ruscova, judetul Maramures, a declarat ca un guvern conservator ar pune o limita anuala fenomenului imigratiei si s-ar retrage din Conventia Natiunilor Unite, din 1951, asupra Statutului Refugiatilor.

OSTILITATE. Desi studiul arata ca cetatenii Regatului Unit sunt fericiti atunci cand "nou-venitii" reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, lor nu le convine ca acestia obtin acces la serviciile si beneficiile publice.

"Cei mai ocoliti imigranti sunt cei care nu apreciaza simtul de fair-play al britanicilor. Din aceasta cauza, 85% dintre ei sunt priviti ca fiind principalul factor din cauza caruia populatia a devenit supraincarcata.

Cel mai prost vazute nationalitati sunt irakienii, palestinienii si romanii. Nu sunt dezaprobati din cauza ca fura sau comit crime, ci din cauza ca intrec limitele atunci cand li se ofera accesul la serviciile publice", scrie publicatia britanica.

MULTICULTURALITATE SUFICIENTA. Antipatia fata de imigranti nu are la baza rasismul, a concluzionat studiul. Majoritatea celor intervievati accepta faptul ca Marea Britanie este un stat multicultural. Britanicii sunt mult mai indulgenti decat restul europenilor in ceea ce priveste fenomenul imigratiei. "Intr-adevar, Anglia a devenit un stat multicultural. Nu mai vrea sa mai primeasca si alte persoane. Se considera ca e suficient", a declarat John Solomons, profesor la Universitatea de stat din Londra.

O alta problema, sustine sondajul, este ca imigratia a devenit asociata cu intrarile ilegale. Nu toti cei care sosesc pe teritoriul Angliei vin doar cu scopul de a munci sau de a trai mai bine. Numarul imigrantilor se ridica anual la circa 250.000 de persoane. Guvernul Marii Britanii sustine ca, in aceste cazuri, in urmatorii 30 de ani populatia acestui stat va creste cu cel putin 5,6 milioane de persoane.

PERCEPTIA DESPRE IMIGRANTI
Cine se gandeste sa mai imigreze in Anglia ar trebui sa stie ca portile insulei nu mai sunt larg deschise. Procesul de reducere a numarului de imigranti a luat amploare inca din anul 1995, atunci cand circa 65% dintre imigranti au fost trimisi in statele lor natale. Totusi, potrivit studiilor realizate, aceasta masura nu are la baza vreun sentiment de rasism. Autoritatile au hotarat ca cetatenii de pe teritoriul Angliei sunt suficienti pentru a satisface cerintele pietei de munca. Mai mult, ei au dovedit ca fenomenul imigrarii are consecinte negative asupra Regatului Unit. In 1995, peste 25% dintre cetatenii Angliei sustineau ca imigrantii comit cele mai groaznice crime si furturi, iar in 2000 36% considerau ca imigrantii sunt periculosi.

GHINIONISTII
"Cel mai prost vazute nationalitati sunt irakienii, palestinienii si romanii. Nu sunt dezaprobati din cauza ca fura sau comit crime, ci din cauza ca intrec limitele atunci cand li se ofera accesul la serviciile publice"
The Economist

.

LASATI UN MESAJ!
Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: diaspora