Circa 85% dintre imigrantii aflati pe teritoriul Regatului Unit sunt priviti ca niste intrusi. Englezii cred ca insula este deja suprapopulata. Cel mai prost vazute nationalitati sunt irakienii, palestinienii si romanii.
ANCA ALEXE
HOTARAT. Michael Howard, el insusi fiul unui imigrat roman, a declarat ca un guvern conservator ar pune o limita anuala fenomenului imigratiei, pentru ca a luat o amploare prea mare
|
Oficialii britanici considera ca piata muncii are nevoie de un surplus de angajati, acestia contribuind in mod evident la progresul natiunii. Dar, la o conferinta de presa in luna octombrie, liderul opozitiei, Michael Howard, chiar el fiul unui imigrat roman nascut in comuna Ruscova, judetul Maramures, a declarat ca un guvern conservator ar pune o limita anuala fenomenului imigratiei si s-ar retrage din Conventia Natiunilor Unite, din 1951, asupra Statutului Refugiatilor.
OSTILITATE. Desi studiul arata ca cetatenii Regatului Unit sunt fericiti atunci cand "nou-venitii" reusesc sa-si gaseasca un loc de munca, lor nu le convine ca acestia obtin acces la serviciile si beneficiile publice.
Citește pe Antena3.ro
MULTICULTURALITATE SUFICIENTA. Antipatia fata de imigranti nu are la baza rasismul, a concluzionat studiul. Majoritatea celor intervievati accepta faptul ca Marea Britanie este un stat multicultural. Britanicii sunt mult mai indulgenti decat restul europenilor in ceea ce priveste fenomenul imigratiei. "Intr-adevar, Anglia a devenit un stat multicultural. Nu mai vrea sa mai primeasca si alte persoane. Se considera ca e suficient", a declarat John Solomons, profesor la Universitatea de stat din Londra.
PERCEPTIA DESPRE IMIGRANTI
|
Cine se gandeste sa mai imigreze in Anglia ar trebui sa stie ca portile insulei nu mai sunt larg deschise. Procesul de reducere a numarului de imigranti a luat amploare inca din anul 1995, atunci cand circa 65% dintre imigranti au fost trimisi in statele lor natale. Totusi, potrivit studiilor realizate, aceasta masura nu are la baza vreun sentiment de rasism. Autoritatile au hotarat ca cetatenii de pe teritoriul Angliei sunt suficienti pentru a satisface cerintele pietei de munca. Mai mult, ei au dovedit ca fenomenul imigrarii are consecinte negative asupra Regatului Unit. In 1995, peste 25% dintre cetatenii Angliei sustineau ca imigrantii comit cele mai groaznice crime si furturi, iar in 2000 36% considerau ca imigrantii sunt periculosi.
|
GHINIONISTII
|
"Cel mai prost vazute nationalitati sunt irakienii, palestinienii si romanii. Nu sunt dezaprobati din cauza ca fura sau comit crime, ci din cauza ca intrec limitele atunci cand
li se ofera accesul la serviciile publice"
The Economist |
.
LASATI UN MESAJ!
|
Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro
|