x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele imagini cu epava elicopterului prăbușit în care a murit președintele iranian

Primele imagini cu epava elicopterului prăbușit în care a murit președintele iranian

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2024   •   14:39
Primele imagini cu epava elicopterului prăbușit în care a murit președintele iranian

Presa internațională a prezentat primele imagini cu epava elicopterului prăbușit în care au murit președintele iranian și ministrul de externe al țării.

Elicopterul, care transporta nouă persoane, s-a prăbușit într-o regiune muntoasă greu accesibilă, în timp ce zbura dinspre granița cu Azerbaidjan către orașul Tabriz. La impact, aeronava a luat foc. Incidentul a avut loc în condiții de ceață și ploaie.

Președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian se întorceau de la inaugurarea barajului Qiz Qalasi, situat pe râul Aras, la granița cu Azerbaidjan. Barajul a fost construit în colaborare cu Azerbaidjanul, iar la ceremonie a participat și președintele azer, Ilham Aliyev.

„Ne aflăm exact la locul prăbușirii elicopterului președintelui Raisi. Incidentul a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile, cu ceață și ploi, în jungla Arasbaran, după inaugurarea barajului Qiz Qalasi, pe drumul de întoarcere spre Tabriz", a raportat un jurnalist în imaginile difuzate de televiziunea iraniană și preluate de presa internațională.

În fundal, se observă o structură galbenă cu ampenaje laterale, care pare să facă parte din epava elicopterului. În partea dreaptă a cadrului sunt vizibile alte resturi ale aeronavei, iar în stânga, un grup de salvatori, potrivit Antena 3 CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Președintele iranian s-a prăbușit cu un elicopter american

Raisi s-a prăbușit cu un elicopter de fabricație americană de tip Bell 212 (foto următoare).

Modelul a fost produs între anii 1968 și 1998.

Este posibil ca aparatul care a căzut, duminică, în Iran să fi ajuns în aici înainte de Revoluția Islamică din 1979, care a adus la putere o teocrație anti-occidentală.

Supus sancțiunilor SUA și ale altor state pentru programul său nuclear și pentru sprijinul acordat grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu, Iranul are dificultăți în a procura piese de schimb și a asigura întreținerea aeronavelor de proveniență străină, remarcă presa internațională.

 

 

×