x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Episcopii catolici din Spania își cer scuze pentru sute de mii de abuzuri sexuale

Episcopii catolici din Spania își cer scuze pentru sute de mii de abuzuri sexuale

de Redacția Jurnalul    |    31 Oct 2023   •   10:15
Episcopii catolici din Spania își cer scuze pentru sute de mii de abuzuri sexuale
Sursa foto: Hepta

Episcopii spanioli și-au cerut scuze, după ce un raport a estimat că peste 200.000 de copii au fost abuzați sexual de către clerul romano-catolic al țării începând din 1940. Dar Conferința Episcopală Spaniolă a declarat că cifrele menționate în raport "nu corespund adevărului".

Documentul publicat vineri nu a oferit un număr de victime, dar a precizat că un sondaj efectuat pe un eșantion de peste 8.000 de persoane a constatat că 0,6% din populația adultă a Spaniei a declarat că a suferit abuzuri sexuale din partea unor membri ai clerului atunci când erau copii, potrivit AFP.

La o populație de aproximativ 39 de milioane de persoane, acest lucru ar însemna aproximativ 230.000 de victime.

Într-o declarație emisă după o adunare extraordinară ținută pentru a evalua raportul, Conferința Episcopală Spaniolă a spus: "Episcopii prezenți și-au exprimat durerea pentru daunele provocate de unii membri ai Bisericii prin abuzuri sexuale și își reiterează cererea de iertare. Abuzurile comise în Biserică dor. Extrapolarea făcută din datele obținute într-un sondaj anexat la raport este, de asemenea, surprinzătoare. Ele nu corespund adevărului”.

Raportul de vineri - prima investigație majoră privind abuzurile asupra minorilor comise de membri ai Bisericii Catolice din Spania - a fost publicat după 14 luni de muncă.

Cazurile detaliate datează din anii 1940, dar marea majoritate au avut loc între 1970 și 1990.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare după publicarea raportului, cardinalul Juan Jose Omella, președintele Conferinței Episcopale, a declarat că Biserica are cunoștință de 1.125 de cazuri de abuz sexual.

Spre deosebire de alte națiuni, în Spania - o țară în mod tradițional catolică care a devenit seculară - acuzațiile de abuzuri clericale au început să prindă contur abia recent.

În martie 2022, parlamentul spaniol a aprobat cu o majoritate covârșitoare crearea unei comisii independente.

Biserica Catolică a țării a refuzat să ia parte la anchetă, deși a furnizat documente privind cazurile de abuz sexual.

Modele de abuzuri pe scară largă asupra copiilor în cadrul Bisericii Catolice au fost raportate în ultimele decenii în Statele Unite și Europa, în Chile și Australia, subminând autoritatea morală a Bisericii cu 1,3 miliarde de membri.

O comisie independentă din Franța a concluzionat în 2021 că aproximativ 216.000 de copii - majoritatea băieți - au fost abuzați sexual de către clerici începând din 1950.

Comisia independentă a estimat că peste 200.000 de copii au fost abuzați sexual în Spania de către clerul romano-catolic din 1940 până în prezent.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: abuzuri sexuale episcopi catolici