x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan, despre reintroducerea pedepsei capitale: Va fi supusă spre aprobare parlamentului 'în curând'

Erdogan, despre reintroducerea pedepsei capitale: Va fi supusă spre aprobare parlamentului 'în curând'

29 Oct 2016   •   21:20
Erdogan, despre reintroducerea pedepsei capitale: Va fi supusă spre aprobare parlamentului 'în curând'

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că reintroducerea pedepsei capitale va fi supusă spre aprobare parlamentului de la Ankara 'în curând', fără însă a indica un calendar, şi susţinând că reacţiile indignate ale Occidentului 'nu contează', transmite AFP.

'În curând, în curând, nu va îngrijoraţi. Se va întâmpla în curând, dacă Dumnezeu o va dori', a afirmat Erdogan, într-un discurs la Ankara, răspunzând unei mulţimi care scanda 'Vrem pedepsa cu moartea' împotriva puciştilor din iulie.

'Guvernul nostru va supune (reintroducerea pedepsei capitale) parlamentului. Sunt convins că parlamentul o va aproba şi, când va ajunge în faţa mea, o voi ratifica', a continuat Erdogan.

O eventuală dezbatere în parlament pe acest subiect se anunţă furtunoasă, într-o perioadă în care guvernul speră să obţină sprijinul unor deputaţi din opoziţie pentru reformarea Constituţiei şi instaurarea unui regim prezidenţial.

Erdogan a evocat imediat după puciul eşuat din iulie posibilitatea revenirii la pedeapsa cu moartea, provocând indignarea Uniunii Europene.

Turcia a abolit pedepsa capitală în 2004, în cadrul candidaturii de aderare la Uniunea Europeană, iar reintroducerea sa ar putea pune capăt acestor negocieri.

'Occidentul spune asta, Occidentul spune ailaltă. Iertaţi-mă, dar ceea ce contează nu este ce spune Occidentul, este ce spune poporul meu', a adăugat Erdogan, vorbind la ceremonia de inaugurare la Ankara a gării pentru trenuri de mare viteză.

Potrivit guvernului, peste 35.000 de persoane au fost arestate în Turcia în anchetele deschise după puciul eşuat din 15 iulie. Ankara îl acuză de orchestrarea lui pe clericul Fethullah Gülen, exilat în SUA, cerând extrădarea sa.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: erdogan pedeapsa capitala turcia