x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan vizitează Ucraina în speranța de a juca rolul de mediator cu Rusia

Erdogan vizitează Ucraina în speranța de a juca rolul de mediator cu Rusia

03 Feb 2022   •   21:00
Erdogan vizitează Ucraina în speranța de a juca rolul de mediator cu Rusia

Președintele turc Tayyip Erdogan îl vizitează joi pe omologul său Volodymyr Zelensky în Ucraina, după ce a prezentat Turcia ca mediator pentru a reduce tensiunile cu Rusia, relatează Reuters.

Un oficial turc a declarat pentru Reuters că Ankara se așteaptă ca tensiunile să se atenueze după întâlnirea de la Kiev. Miercuri, Ankara și Kievul au anunțat că vor semna un acord de liber schimb și alte acorduri.

Rusia a negat orice plan de invadare a Ucrainei, pe fondul îngrijorării multor națiuni occidentale cu privire la plasarea a peste 100.000 de soldați în apropierea graniței, dar a cerut garanții de securitate radicale din partea Occidentului.

Vizita lui Erdogan are loc după vizitele liderilor membrilor NATO Marea Britanie, Polonia și Olanda la Kiev, pe fondul impasului. Turcia are legături bune cu Kievul și Moscova, dar a declarat că va face ceea ce este necesar în calitate de membru NATO în cazul unei invazii a Rusiei.

Ankara s-a oferit în noiembrie să ajute la reducerea tensiunilor în creștere, iar luna trecută surse diplomatice turce au declarat că atât Rusia, cât și Ucraina sunt deschise la această idee.

Un alt oficial turc, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Erdogan va face apel la ambele părți să dea dovadă de reținere și a adăugat că Ankara dorește să continue cooperarea cu ambele țări.

Abordarea Turciei "nu este de a alege o parte sau de a se poziționa împotriva unei țări în cadrul tensiunilor", a spus oficialul. "Cu inițiativa lui Erdogan și cu unele dintre mesajele pe care le va transmite, ne așteptăm ca tensiunile să se atenueze".

Erdogan a declarat că un conflict ar fi inacceptabil în regiune și a avertizat Rusia că o invazie ar fi imprudentă.

Deși a cooperat cu Rusia în domeniul apărării și energiei, Turcia s-a opus politicilor Moscovei în Siria și Libia, precum și anexării peninsulei Crimeea în 2014. De asemenea, a vândut drone sofisticate Ucrainei și a încheiat un acord pentru a produce mai multe în apropierea Kievului, ceea ce a înfuriat Rusia.

Prim-ministrul ucrainean a declarat miercuri că Ucraina și Turcia vor semna mai multe acorduri, inclusiv un acord de liber schimb, în timpul discuțiilor de la Kiev.

×
Subiecte în articol: tayyip erdogan