x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan vrea un referendum cu privire la portul vălului

Erdogan vrea un referendum cu privire la portul vălului

22 Oct 2022   •   19:53
Erdogan vrea un referendum cu privire la portul vălului

Preşedintele turc Recep Erdogan a anunțat sâmbătă că va propune un referendum asupra unei schimbări constituţionale pentru a garanta dreptul de a purta văl în aparatul public, în şcoli şi universităţi, transmite AFP.

La începutul lui octombrie, Kemal Kilicdaroglu, liderul CHP (Partidul Popular Republican), a mărturist că "au fost erori în trecut în legătură cu vălul" şi "e timpul" ca această problemă să fie adusă în discuţie.

"Dacă ai curaj, vino, să supunem acest lucru la referendum (...). Să decidă poporul", a spus Erdogan într-o alocuţiune televizată, adresându-se liderului principalului partid de opoziţie, Kemal Kilicdaroglu, cel care a propus iniţial o lege pentru garantarea dreptului de a purta văl.

 În Turcia, prin Constituţie, portul vălului a fost mult timp interzis pentru personalul din funcţii publice, în şcoli şi universităţi, precum şi în anumite locuri, inclusiv în parlament şi sediile armatei.Aceste restricţii au fost anulate  în 2013 de guvernul lui Erdogan.

Dezbaterea asupra vălului islamic s-a intensificat în Turcia, în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi legislative care vor avea loc anul viitor.

 

Erdogan vrea un referendum cu privire la portul vălului

 

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan