x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eroarea fundamentală care a făcut posibil atentatul asupra lui Donald Trump

Eroarea fundamentală care a făcut posibil atentatul asupra lui Donald Trump

de Redacția Jurnalul    |    15 Iul 2024   •   17:30
Eroarea fundamentală care a făcut posibil atentatul asupra lui Donald Trump
Sursa foto: Hepta

O analiză realizată de Sky News a dezvăluit o „eroare fundamentală de securitate", care a permis atacatorului să se apropie suficient de Donald Trump pentru a-l împușca în timpul mitingului din Butler, Pennsylvania.

Un copac mare ar fi obstrucționat vederea între atacator și una dintre unitățile de protecție armate.

Deși erau două unități poziționate pe depozitele din spatele lui Trump, doar una avea vizibilitate clară asupra atacatorului.

Experții în securitate familiarizați cu cerințele de menținere a politicienilor în siguranță au declarat că a avut loc „o eroare fundamentală de securitate" care a permis atacatorului să se apropie suficient de mult pentru a ataca.

Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a deschis focul de pe acoperișul unui depozit aflat la aproximativ 135 de metri de fostul președinte. Trump a fost rănit la ureche, declarând ulterior că „numai Dumnezeu a împiedicat inimaginabilul să se întâmple".

Un spectator de 50 de ani, Corey Comperatore, a fost ucis, iar alți doi au fost grav răniți.

Experți în securitate, printre care Steve Nottingham, fost comandant SWAT, au criticat eșecul în cercetarea prealabilă și monitorizarea în timp real a potențialelor puncte de atac. Jim Cavanaugh, agent pensionat ATF, s-a declarat uimit că atacatorul a reușit să ocupe o poziție înaltă în raza de acțiune a puștii.

Un martor ocular a declarat pentru BBC că a văzut un bărbat înarmat târându-se pe acoperiș și a încercat să alerteze securitatea, fără succes aparent.

Locotenent-colonelul George Bivens al poliției de stat din Pennsylvania a apărat echipa de securitate, subliniind dificultatea de a asigura un spațiu public deschis împotriva unui „atacator foarte determinat".

FBI a negat acuzațiile conform cărora ar fi respins cereri de sporire a securității, afirmând că, de fapt, au adăugat resurse și tehnologii suplimentare.

Agentul special FBI Kevin Rojek a declarat că forțele de ordine nu au știut de prezența atacatorului pe acoperiș până când acesta nu a început să tragă, exprimându-și surprinderea față de numărul de focuri trase.

Experți precum Evy Poumpouras, fost agent Secret Service, și Jillian Snider, fost ofițer de poliție din New York, au subliniat provocările inerente în securizarea unor astfel de evenimente, menționând imposibilitatea de a elimina complet orice amenințare potențială.

×
Subiecte în articol: fbi atentat donald trump