Americanii au solutii alternative pentru aparare. Washingtonul a informat Moscova ca are mai multe alternative cand vine vorba de scutul antiracheta pe care americanii vor sa-l amplaseze in Europa.
In cazul in care negocierile privind amplasarea scutului antiracheta in Polonia si Cehia nu vor ajunge la rezultatul scontat, Statele Unite dispun de solutii de rezerva, a declarat generalul locotenent Henry Obering, directorul Agentiei de Aparare Antriracheta din cadrul Pentagonului.
El a explicat ca Rusia nu ar trebui sa se ingrijoreze de proximitatea spatiala a celor zece baze de interceptare si a unei statii radar performante pe care SUA intentioneaza sa le amplaseze in Polonia si, respectiv, in Cehia. Obiectivul este de a intercepta si distruge ceea ce oficialii americani numesc rachete iraniene cu raza lunga de actiune pana in 2011 sau 2012, a declarat Obering.
Fiind vorba despre un subiect atat de delicat, inaltul ofiter nu a dat detalii cu privire la solutiile alternative ale SUA, dar a lasat sa se inteleaga ca scutul antiracheta ar putea fi la fel de bine amplasat pe teritoriul unui alt stat european, daca este nevoie. Potrivit unor informatii neconfirmate preluate de Reuters si de alte agentii de presa, pe lista potentialelor gazde pentru bazele antiracheta s-ar afla Marea Britanie si Romania.
REACTIA. "Aceste baze vor afecta negativ securitatea globala", a raspuns un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe, citat de ziarul Kommersant. Washingtonul "nu vrea decat sa-si reconfigureze prezenta militara in regiune", a adaugat purtatorul de cuvant citat de agentia Ria Novosti.
De teama sa nu-i fie subminata autoritatea in regiune, armata rusa a anuntat ca dispune de rachete moderne, care pot neutraliza sistemul american de aparare antiracheta. Iar pe plan politic Moscova a precizat ca orice activitate NATO in apropierea granitelor ruse sporeste amenintarile geopolitice la adresa Rusiei. Oficialii de la Moscova au avertizat chiar ca proiectul scutului american ar putea avea "efecte nefaste".