x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa, butoi nuclear

Europa, butoi nuclear

de Sînziana Stancu    |    23 Iun 2008   •   00:00
Europa, butoi nuclear

APĂRARE ● Bazele atomice ale SUA stau prost cu securitatea
Un raport intern al Forţelor Aeriene americane face cunoscut faptul că majoritatea bazelor aeriene europene care găzduiesc bombe nucleare americane nu respectă standardele de securitate cerute de Pentagon.APĂRARE ● Bazele atomice ale SUA stau prost cu securitatea
Un raport intern al Forţelor Aeriene americane face cunoscut faptul că majoritatea bazelor aeriene europene care găzduiesc bombe nucleare americane nu respectă standardele de securitate cerute de Pentagon.

Raportul, publicat de Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS), bazat pe ancheta unei echipe de 30 de persoane şi citat de AFP, arată că gardurile, sistemele de iluminare şi unele clădiri ale bazelor nucleare americane din Europa au nevoie de reparaţii. Pe de altă parte, gărzile de securitate ale acestor baze sînt slab pregătite şi nu au experienţa necesară. "O temă recurentă în cursul vizitelor a fost că majoritatea locurilor au nevoie de resurse suplimentare semnificative pentru a atinge normele de securitate ale Departamentului Apărării american", se arată în raport.

HOŢII. Potrivit aprecierilor lui Hans Kristensen, care a publicat raportul pe blogul FAS, acest document ar putea să determine SUA să-şi retragă armamentul nuclear din aceste baze sau să îl restrîngă, depozitîndu-l într-un număr mai mic de baze. În bazele aeriene din şase state NATO, în special Belgia, Germania, Olanda şi Italia se află cîteva sute de bombe termonucleare americane, între 200 şi 350 fiind de tip B-61, potrivit unor estimări neoficiale. Revenind la chestiunile de securitate a bazelor, Kristensen mai spune că, în unele baze, recruţi militari cu mai puţin de un an experienţă au ca sarcină să împiedice furtul acestor arme, deoarece dispozitivele tehnice de securitate sînt mai mult sau mai puţin eficiente. Acestea ar putea împiedica hoţii să detoneze o bombă B-61, de pildă, dar componente nucleare din aceasta ar putea fi subtilizate pentru a fabrica o "bombă radiologică". Forţele Aeriene americane se confruntă cu o serie de incidente grave. Recent, livrarea din greşeală, în 2006, către Taiwan, a unor componente de rachete nucleare americane, a determinat demisia comandanţilor civil şi militar ai Forţelor Aeriene americane, Michael Wynne şi generalul Michael Moseley.

×
Subiecte în articol: externe